avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... DREPTUL LA SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

DREPTUL LA SOMAJ

Va rog sa ma lamuriti si asupra urmatorului aspect:firma m.a dispozibilizat fara nici o notificare in prealabil, prin desfiintarea postului, inca din data de 6.01.2015.Abia acum am aflat.Mai pot merge sa cer adeverinta pentru somaj si mai pot beneficia de somaj de acum incolo,avand in vedere ca in toata aceasta perioada nu am avut cunostinta de acest lucru?
Cel mai recent răspuns: tgmm11 , utilizator 10:59, 17 Mai 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc!Cu siguranta nu a respectat prevederile legale, insa...eu vreau sa stiu daca mai pot merge la somaj, in cazul in care mi se elibereaza acea adeverinta!
Legea 76/2002
art. 38
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a)incetarii raporturilor de munca;
....
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

Asadar, de la data incetarii c.i.m. aveti la dispozitie maxim 12 luni pentru a va depune dosarul pentru somaj, sens in care , solicitati fostului angajator eliberarea adeverintei de somaj.

.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj lore1507 lore1507 Am inteles ca de la data semnarii incetarii contractului de munca am la dispozitie 10 zile pentru a depune dosarul pentru ajutor de somaj. Aceste zile sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj daniela-claudia daniela-claudia care este termenul de depunere a documentelor pentru somaj dupa emiterea deciziei de incetare a CIM? (vezi toată discuția)
Nasterea dreptului de somaj ADELA STROE ADELA STROE speta : in data de 25.09.2015 societatea intocmeste decizia de somaj 01.10.2015 se inregistreaza dosarul de somaj la fortele de munca dreptul de somaj de la ... (vezi toată discuția)