avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Trecerea de la un post de conducere la unul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Trecerea de la un post de conducere la unul de execuție

Bună ziua,

În ce condiții se poate face trecerea de la un post cu responsabilități de conducere la unul inferior, de execuție ? Se poate face fără acordul meu ?
Mai exact, în momentul de față ocup o poziție de Șef de schimb în cadrul unei companii multinaționale și în urma unor divergențe cu șeful meu direct, de departament, acesta m-a încadrat în schema organizației pe un post de execuție. Nu s-a schimbat nimic în raporturile de muncă între mine și societate din punct de vedere juridic.
Eu consider un abuz ceea ce se întâmplă și doresc să știu cum pot să mă apăr.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 8 Iulie 2015
Trecerea de pe un post de conducere pe unul de executie permanent nu se poate face decat prin act aditional la c.i.m. si prin decizie a directorului general al firmei in baza unui referat motivat.

Retrogradarea din funcţie poate fi dispusă daca angajatul a savarsit o abatere disciplinara constatata in urma unei cercetari disciplinare.
Retrogradarea nu poate depasi 60 de zile si nu implica acordul angajatului. Daca acesta considera ca nu se face vinovat de abaterea respectiva are posibilitatea contestarii in instanta in termen de 30 de zile.

Art. 248-codul muncii
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;

Retrogradarea se poate face si pe motiv de necorespundere profesionala care se face pe baza unei proceduri de evaluare. Si aceasta retrogradare poate constitui motivul unei contestari in instanta.

Retrogradarea permanenta implica inclusiv schimbarea preavizului, a fisei postului, a responsabilitatilor.
cyan a scris:

Trecerea de pe un post de conducere pe unul de executie permanent nu se poate face decat prin act aditional la c.i.m. si prin decizie a directorului general al firmei in baza unui referat motivat.

Corect. Dar se poate face fără acordul meu în scris ?
În cazul în care refuz ce poate face angajatorul, legal, în afara practicilor binecunoscute de intimidare și crearea unei atmosfere (extrem) de încordate la locul de muncă ?
Art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
....

Prin urmare, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege , si anume :
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

In caz de refuz, probabil ca se va exercita presiuni asupra dvs astfel incat sa va dati demisie din acea functie.
Intre timp am fost incadrat în organigramă pe o poziție inferioară, fără a se schimba nimic în CIM. Se schimbă doar felul muncii. N-am zis nimic până acum, dar mă gândesc serios să refuz noua încadrare în organigramă. Nu este nevoie de acordul meu pentru schimbarea felului muncii chiar dacă nu se schimbă nimic în CIM?
Intr-adevar, regula la modificarea c.i.m. este modificare cu acordul partilor.

In speta, puteti contesta in instanta decizia angajatorului.

Alte discuții în legătură

Modificare functie in multinationala liliana-gina liliana-gina Am fost anuntati ca se va modifica organigrama. Eu cand am fost angajata am fost angajata pe functie de conducere. Sunt si la ora actuala pe ... (vezi toată discuția)
Retrogradarea din functie zeicu zeicu V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat in luarea deciziilor cu privire la locul de munca. In acest moment ocup pozitia de project manager intr-o companie de 1 an ... (vezi toată discuția)
Cim mikik55 mikik55 UN salariat a ocupat un post de conducere, iar acum a fost trecut pe un post de excutie, prin act aditional la CIM, insa nu i s-a modificat si salariu. In ... (vezi toată discuția)