avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua, sunt insarcinata si am popriri pe salariu. Intrebarea mea este cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil.... ce bani imi raman in mana dupa popriri sau salariul meu net?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: roxana11277 , utilizator 12:04, 18 Mai 2015
1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. Venitul net = venitul brut (din statul de plata) - impozitul pe venit - contributiile la pensie, sanatate si somaj.

3. Popririle asupra salariului nu se scad din brut pentru a afla netul.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Am inteles ... popririle salariale nu se iau in calculul indemnizatiei pentru crestere copil.

O alta intrebare ... conform carei legi? Adica scrie undeva negru pe alb?
Scuze pentru atatea intrebari, dar trebuie sa stiu.

Multumesc anticipat.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

(2) Veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:

a) suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza;
...

2. Cititi si pe:

[ link extern ]

[ link extern ]
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnnizatie crestere copil sorinioan sorinioan Buna,cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului,din salariu net sau brut. (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil. cum se calculează când mama are mai multe contracte individuale de muncă? Ionela99999 Ionela99999 Buna ziua ! Daca am mai multe contracte de munca , dintre care unul pe 8 ore, unul pe 2 ore si unul pe 1 ora, toate incadrate cu salariul minim, cum se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete nogti nogti Buna ziua, as dori sa pun si eu o intrebare. In aceste venituri nete intra si bonurile de masa prima de craciun, paste? Va multumesc mult! #-o (vezi toată discuția)