avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale poprire ps cedate, cesiune neinregistrata la RC
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

poprire ps cedate, cesiune neinregistrata la RC

in cadrul unui SRL se face o cesiune, in 2006, de la cedentul A catre cesionarii B si C, fiind astfel cesionate toate partile sociale.
din diverse motive, mentiunea nu s-a facut la RC.

ulterior, pentru o datorie a lui A, au fost poprite partile sociale ale acestuia in cadrul SRL-ului. A nu a achitat datoria si nici nu are de unde, suma fiind destul de mare.

ce se mai poate face acum? probabil ca daca merg acum cu cesiunea la RC se va respinge cererea, din cauza existentei popririi.

cum fac totusi sa ridic poprirea de pe acele ps?



Cel mai recent răspuns: ContSters79137 , utilizator 15:09, 2 Iulie 2009
Debitorul A nu-i poate opune creditorului sau transferul de parti sociale deoarece actul de cesiune nu a fost inregistrat in termen la RegCom. Verificati art. 5 din Legea nr. 26/1990.
Din pacate nu se poate ridica proprirea si cesiunea nu se poate inregistra acum , termenul fiind depasit....
daniela vorovenci a scris:

Din pacate nu se poate ridica proprirea si cesiunea nu se poate inregistra acum , termenul fiind depasit....


Inteleg ca nu se poate ridica poprirea, insa despre ce termen e vorba? Facand abstractie de poprire, nu cred ca exista niciun termen de inregistrare, saptamana trecuta am inregistrat o cesiune pt o alt SRL facuta in 2005. Cu amenda, e adevarat (2000 lei), insa asociatii au fost in culmea fericirii ca s-a putut B-).

Totusi, cum ramane cu inadmisibilitatea popririi partilor sociale pentru o societate in functiune, in virtutea art. 66 Legea 31/1990 ?

Am gasit si o speta in care CAp sustine ca:
" Dispozitiile art. 66 din Legea nr. 31/1990 nu lasa loc de interpretare , fiind clare în legatura cu obiectul popririi . Pe durata societatii , creditorii asociatului pot sa-si exercite drepturile lor numai asupra partii din beneficii cuvenite asociatului dupa bilantul contabil , iar dupa dizolvarea societatii , asupra partii ce s-ar cuveni dupa lichidare.
Deci, poprirea se poate înfiinta asupra partilor ce s-ar cuveni asociatilor prin lichidare si nu asupra partilor sociale pe care acestia le detin în societate".






Aveti o poprire sau un sechestru ? Solutia judecatoreasca ce o indicati este corecta. Poprirea se infiinteaza pentru bunuri aflate in mana unui tert, ce urmeaza sa ajunga in patrimoniul debitorului, sechestrul se infiinteaza pentru bunuri existente in patrimoniul debitorului la momentul cand creditorul formuleaza cererea de luare a masurii asiguratorii. Pentru parti sociale detinute de debitor cred ca, mai degraba, functiona un sechestru asigurator. Aceste probleme, ce masura se poate lua, a popririi sau sechestrului, faptul ca partile sociale nu mai sunt in patrimoniul debitorului, trebuiau expuse instantei care a dispus masura asiguratorie. Creditorul este particular sau statul ? Este cumva o poprire pe parti sociale in temeiul art. 149 C.proc.fisc ? Evident, interesul debitorului A si al cesionarilor B si C este de a exclude de la urmarire respectivele parti sociale. Actul de cesiune devine opozabil tertilor doar de la data inregistrarii sale la RegCom. Executarea partilor sociale respective, la cererea creditorului, poate fi contestata de catre cesionari, potrivit art. 401 alin. (2) C.proc.civ.. Acesti cesionari, pentru a reusi sa-si pastreze partile sociale, urmeaza a dovedi ca (in ceea ce-i priveste) nu aveau obligatia de a cere inregistrarea mentiunii privind transferul partilor sociale.
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Legea 31/90 prevede expres ca modificarile aduse actului constitutiv se depun si se inregistreaza la RC de catre administratori (directorat dupa caz) - art. 204 al 4 . Aceasta prevedere se aplica indiferent daca prin ctr de cesiune de parti sociale, asociatul cedent care are si calitatea de administrator renunta la aceasta deci prin cesiune nu mai este asociat si administrator . Asa cum a precizat si gabriel S doar prin inregistrarea la RC a ctr de cesiune se pierde aceasta calitate - respectiv de la data cand judecatorul delegat emite incheierea de admitere a cererii de mentiuni

Alte discuții în legătură

Cesionare societate florentyna florentyna Buna ziua! Am si eu o stuatie pe care nu stiu sa o abordez. Asociatul unic al unei sicietati vrea sa cesioneze societatea unei alte societati. Societatea ... (vezi toată discuția)
Cesiune creanta bancara+termene somatii karsten_yanker karsten_yanker Stimati forumisti, as dori sa intreb daca pot fi emise in aceeasi zi o somatie imobiliara si poprire pe conturi si o somatie mobiliara, care stabilesc termene ... (vezi toată discuția)
Poprire parti sociale blmirela blmirela Am un contract notarial in care am imprumutat niste bani unui administrator si mi-a garantat cu parti sociale intr-un SRL cu inca doi asociati minoritari. Ok, ... (vezi toată discuția)