in cadrul unui SRL se face o cesiune, in 2006, de la cedentul A catre cesionarii B si C, fiind astfel cesionate toate partile sociale.
din diverse motive, mentiunea nu s-a facut la RC.
ulterior, pentru o datorie a lui A, au fost poprite partile sociale ale acestuia in cadrul SRL-ului. A nu a achitat datoria si nici nu are de unde, suma fiind destul de mare.
ce se mai poate face acum? probabil ca daca merg acum cu cesiunea la RC se va respinge cererea, din cauza existentei popririi.
este vorba de poprire a partilor sociale, titlul executoriu fiind un BO. creditorul este o persoana fizica.
poprirea apare la Registrul Comertului de la data luarii acestei masuri - prin exec judecatoresc - in iulie 2008.
nimeni nu neaga existenta unei culpe a administratorului (fost si actual asociat - B, chiar unul dintre cesionari) pentru neinregistrarea la RC a cesiunii.
eu ma gandeam ca ar fi posibila o contestatie la executare in temeiul art. 401 alin. 2 C.proc.civ.
Oh, unul dintre cesionari este persoana raspunzatoare de neinregistrarea actului de cesiune ... Macar actul de cesiune are o data certa, este autentic, a fost intocmit la un notar ? Sa fiu in pozitia creditorului as avea serioase indoieli legate de "diversele motive" pentru care cesiunea nu s-a inregistrat la RegCom. Din moment ce aveti o fapta care a prejudiciat interesele unui cesionar, cred ca doar acesta nu poate invoca o culpa personala si sa aiba succes intr-o contestatie la executare, in baza art. 401 alin. (2) C.proc.civ., coroborat cu art. 5 din Legea nr. 26/1990 si art. 204 alin. (4) din Legea nr. 31/1990. De asemenea, tot cesionarul neculpabil cred ca ar trebui sa studieze angajarea raspunderii cedentilor din contractul de cesiune.
inainte de cesiune, firma avea 2 asociati: A si B
A, care este cedent, a cesionat total partile sociale catre B si C (tert). Actualmente, daca tinem cont de cesiune, firma are 2 asociati, in persoana lui B si C.
(am facut aceasta precizare pt ca vad ca s-au cam amestecat notiunile)
contractul de cesiune e sub semnatura privata, bineinteles :sorry:. din aceeasi perioada - singurul act autentic e declaratia lui C ca intruneste conditiile pt a fi asociat in firma. stiu ca nu are nicio relevanta... stiu si ca oricand creditorul poate invoca faptul ca cesiunea a fost antedatata, facuta pro-causa...
si totusi, atata vreme cat poprirea asupra partilor sociale este inadmisibila, eu nu inteleg de ce ar fi "mai admisibila" in situatia existentei acestei cesiuni.