am comis 4 infractiuni de inselaciune (4 persoane vatamate) si un fals.ca sa fiu cat mai credibil pentru banii primiti am dat o chitanta falsificata (am stampilat chitanta cumparata de la o librarie cu o stampila primita de la un prieten).....am sanse ca sa nu ajung in judecata daca ma impac cu persoanele vatamate? am sanse sa primesc numai o amenda pentru fals avand in vedere ca falsul a fost "numai" un mijloc fraudulos?
Apeland la mediere este posibil sa puteti solutiona favorabil situatia creata daca s-a depus chiar plangere penala impotriva dvs. Cu o singura conditie - ca partile vatamate sa doreasca.
In cazul infractiunii de inselaciune, poate opera Împăcarea partilor, care inlatura raspunderea penala.
Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă. (3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.
ÎnȘelĂciune
viktorV
Pentru infracțiunea de ÎNȘELĂCIUNE, acțiunea penală, se pune în mișcare la plângerea prealabilă, formulată și depusă în termen de 3 luni, de la ... (vezi toată discuția)