avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima instalare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima instalare

Hristos a inviat!
As dori sa stiu daca beneficiaza de prima de instalare si persoanele care se angajeaza cu contract partial de munca, respectiv 4 ore.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Acuarella , utilizator 13:11, 19 Mai 2015
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
art.75 - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

Codul muncii
art.12
(1) Contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată.
(2) Prin excepţie, contractul individual de muncă se poate încheia şi pe durată determinată, în condiţiile expres prevăzute de lege.

art.106
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
...

Coroborand aceste texte de lege reiese ca, prima de instalare se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul, indiferent de durata timpului de munca - norma intreaga sau timp partial.

Beneficiazã de drepturile prevãzute la art.75 din lege persoanele care se încadreazã în munca pe o perioada de cel puţin 12 luni si nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 75^1 alin. (4) din lege.

Pentru acordarea primelor de mobilitate prevazute la art.75 din lege, persoanele vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, urmatoarele documente, dupa caz:
a) o cerere conform modelului prezentat in anexa nr. 11, respectiv in anexa nr. 12;
b) actul de identitate, in copie, care sa ateste domiciliul;
c) dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) si (2), dupa caz, din lege, conform modelului prevazut in anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva;
f) declaratie pe propria raspundere a absolventilor licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie din care sa rezulte ca, la data solicitarii primei de mobilitate prevazute la art. 74 sau 75 din lege, nu au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii, dupa caz;
g) declaratie pe propria raspundere a angajatorului absolventilor institutiilor de invatamant din care sa rezulte ca nu are obligatia, potrivit legii, de a angaja persoana din aceasta categorie, dupa caz;
h) adeverinta de venit eliberata de organele fiscale teritoriale subordonate Ministerului Finantelor Publice, in situatia somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de incadrare si prima de instalare Bora Irina Bora Irina Buna ziua. As avea nevoie de o lamurire: la data intrarii in somaj o persoana avea domiciliul in localitatea Petrosani, jud Hunedoara:frantic:. Dupa 2 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie schimbare domiciliu intabulare intabulare Buna ziua. La inceputul anului am schimbat domiciliul in alt judet si m-am angajat ( in judetul unde mi-am facut domiciliul ) la o firma, drept pentru care am ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare alexia26 alexia26 Sunt in somaj si vreau sa ma angajez la o firma. Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de prima de instalare conform lg 76. art. 75. Cand trebuie sa anunt ... (vezi toată discuția)