avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... calculare taxa de timbru partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

calculare taxa de timbru partaj

Pentru o valoare de 234 200 lei valoarea totală a bunurilor de partajat eu am calculat 3 % taxa de timbru cam 7000 lei. De la Judecătoria Focşani mi se spune să achit o sumă mult mai mare respectiv 11710 lei. Este corect?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:59, 19 Mai 2015
mda... parerile sunt impartite... am avut si eu aceasta "surpriza" pentru un client de al meu :(

incercati sa discutati cu judecatorul respectiv, sa va explice modalitatea de calcul a taxei judiciare de timbru.

Eu am primit atunci, urmatoarea explicatie: se aplica 3 % prima data pe valoarea bunurilor ce sunt supuse partajului, apoi se aplica o cota de 3 % pe valoarea bunurilor ce depasesc cota de 50% (in conditiile in care solicitati o cota mai mare de 50% la partajul bunurilor comune).

Da, este correct.
OUG 80/2013

234200 x 5% = 11710 lei conf alin.2

(Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.)


Art. 5 - (1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:

a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii - 3% din valoarea acestora;

b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;

c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;

d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;

e) cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive - 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;

f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.

(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.
Da eu am solicitat 60% dar totuşi diferenta e mai mare.
Asa o fi, nu stim ce ati cerut, insa pentru contestatii privind masa de partajat, valoarea ei etc. taxa e 5%. In functie de ce anume ati cerut... noi nu stim.
Cititi articolul aratat de userul edina si vedeti ce anume ati cerut in afara de partaj.
Unele cereri de partaj sunt neplacut taxate cu 5%, asa e...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj creditor intrebarejuridica intrebarejuridica Partajul cerut de creditor este scutit de taxa de timbru ? (vezi toată discuția)
Cor e taxa de timbru pentru o suprafață de 2057mp la.iesirea ... Lacusta Gelu Lacusta Gelu Cor e taxa de timbru pentru o suprafață de 2057mp la.iesirea din diviziune,avind in vedere că prețul pietii in aceasta zona ajunge 8 euro mp (vezi toată discuția)