avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie concediu odihna functionar public
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie concediu odihna functionar public

Buna ziua,
sunt contabil intr-o primarie si ma confrunt cu o situatie legata de calculul salariului unui functionar al institutiei noastre.
Problema este urmatoarea: persoana respectiva contesta modul de calcul al indemnizatiei de concediu de odihna si al primei acordate odata cu plecarea in concediu, in sensul:
- conform ord. 6/2007 art.22 alin.5 "Functionarii publici beneficiaza, pe perioada efectuarii concediului anual de odihna la care sunt indreptatiti conform legii, de o indemnizatie pentru concediul de odihna. La determinarea indemnizatiei de concediu de odihna se vor lua in calcul, pe langa salariul de baza, si sporurile de care beneficiaza, potrivit legii." Potrivit prezentei ordonante un functionar public beneficiaza de "salarii de baza, sporuri, premii, stimulentele si alte drepturi" - in cazul de fata salariu de incadrare conform grilei de salarizare, indemnizatie conducere, salariu de merit, spor pentru conditii vatamatoare, spor vechime, premiere lunara. De asemeni potrivit art.72 din Legea nr 188/1999 care prevede "Autoritatile si institutiile publice pot incheia anual, in conditiile legii, acorduri cu sindicatele reprezentative ale functionarilor publici sau cu reprezentantii functionarilor publici, care sa cuprinda numai masuri referitoare la: a) constituirea si folosirea fondurilor destinate imbunatatirii conditiilor la locul de munca; b) sanatatea si securitatea in munca; c) programul zilnic de lucru; d) perfectionarea profesionala; e) alte masuri decat cele prevazute de lege, referitoare la protectia celor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale." a fost aprobat un acord privind drepturile functionarilor publici prin care le-au fost acordate acestora alte sporuri(fidelitate, relatii cu publicul), cu toate ca in textul legii de mai sus eu nu reusesc sa le gasesc nici o incadrare acestor sporuri. Intrebarea arfi care sunt sporurile "de care beneficiaza potrivit legii" din cele enumerate mai sus si daca nu este in ord.6/2007 prevazuta expres si denumirea de "premii, stimulente, si alte drepturi" la calculul indemnizatiei de concediu daca acestea se iau in calcul.
- de asemeni am o problema legata de perioada la care ne raportam pentru calculul indemnizatiei: conf. ord. 6/2007 nu se face nici o precizare legata de aceasta perioada, dar conf. hot.nr.250/1992 art.7 alin.1 "Pe durata concediului de odihna, salariatii au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, sporului de vechime si, dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna." Problema de care ma lovesc este art.22 din ord.6/2007 alin.7 "Celelalte prevederi ale Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, raman in vigoare." ceea ce inseamna ca partea referitoare la perioada de calcul se pastreaza cu toate ca modalitatea de calcul s-a schimbat prin art.22 alin.5 din ord.6/2007?
- din solicitarile de clarificari pe care le-am facut catre institutiile ierarhic superioare(Consiliul judeten, prefectura) am primit confirmarea potrivit careia la calculul indemnizatiei de concediu de odihna nu se iau in calcul sporurile conditionate de prezenta salariatului la locul de munca(spor pt utilizarea calculatorului, spor relatii cu publicul)-incadrare legala?
- o ultima problema este legata de prima acordata la plecarea in concediu a functionarilor publici care conf. art.23 alin.1 din ord.6/2007 "La plecarea in concediul de odihna functionarii publici au dreptul, pe langa indemnizatia de concediu, la o prima egala cu salariul de baza brut din luna anterioara plecarii in concediu.". Expresia in intregime "salariul de baza brut " nefiind stipulata in nici un alt text de lege - componenta salariului de baza brut?
In speranta unor raspunsuri cat mai clare si concise va multumesc anticipat.


Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 09:29, 4 Iulie 2009
1.Utilizati dispozitiile Codului muncii ca temei legal cu privire la sporuri permanente vs. sporuri conditionate de prezenta salariatului la locul de munca si la celelalte probleme:
Art. 145. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

2.Privitor la "salariul de baza brut", potrivit Codului muncii, salariul cuprinde:
Art. 155. [elementele salariului]
Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.


3.Solicitati clarificari de la institutiile ierarhic superioare pentru toate problemele expuse pe acest forum. Daca aveti deja clarificari de la institutiile ierarhic superioare, va puteti folosi de acestea atat in raspunsul la contestatie cat si in instanta de judecata, daca este cazul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

concediul de odihna că funcționar public ? AlinB12 AlinB12 Buna ziua. Mă numesc Beuran Alin , lucrez că funcționar public într-o comună din Gorj ( compartimentul urbanism și amenajarea teritoriului ) . Deoarece ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de concediu pentru functionarii publici animarsrl animarsrl Buna ziua, in ce lege este reglementat modul de calcul a indemnizatiei de concediu pentru functionarii publici ? (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de odihnă 1/2 normă Jolan.Tamas Jolan.Tamas Indemnizatie concediu de odihnă 1/2 normă Cum se calculeaza indemnizatia de CO în cazul unui functionar public , care este încadrat cu 1/2 normă ( este ... (vezi toată discuția)