avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimb apartament vicii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimb apartament vicii

Urmeaza sa fac un schimb de apartament cu o alta persoana fizica cu plata unei sulte din partea respectivului. ma intereseaza daca dupa ce semnez contractul de schimb si descopar anumite vicii ascunse la apartamentul in care ma mut, pot sa renunt la contractul de schimb si sa cer reschimbarea apartamentelor. intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Care sunt viciile ascunse ? numai defecte de constructie sau si cele gen umezeala,igrasie, apartament friguros,zgomotot din vecinatati?
2. in cat timp voi putea eu sa denunt viciile ascunse? adica daca trece o luna, un an, mai pot sa spun ca la acel moment am descoperit viciul sau dupa schimb trebuie intr-un interval bine definit de timp sa il denunt.
3. cum procedez in acest caz ca sa solicit reschimbare? actiune in instanta? dar daca atat eu cat si permutantul celalalt vom face imbunatatiri in apartamentele celelalte?
4. cum pot sa ma protejez mai bine de aceste vicii? adica sa le prind clar pe toate in actul de schimb? dar daca scap din vedere vreunul?
Multumesc frumos.!!!
Cel mai recent răspuns: pimani , utilizator 23:05, 1 Iulie 2009

Viciile se pot numi ascunse atunci cand nu se pot descoperi la o cercetare cat mai atenta si mai serioasa, pe care orice cumparator este obligat sa o faca fie personal, fie apeland la o persoana de specialitate( Apeland la seviciile unui expert in calitatea constructiilor ).
Contractului de schimb ii sunt aplicabile unele dintre regulile de la vanzare . Ca si conditii pentru a putea cere rezolutiunea contractului , viciile descoperite trebuie sa fie grave, astfel incat bunul respectiv sa fie impropriu folosintei , sau atat de grav incat , daca aceste vicii ar fi fost cunoscute, nu ati mai fi efectuat acest schimb.
Dreptul la actiune in privinta viciilor ascunse ale lucrului se prescrie prin implinirea unui termen de 6 luni, atunci cand viciilenu au fost ascunse cu viclenie .Daca insa viciile au fost ascunse cu viclenie , ceea ce presupune si reaua credinta, in cazul constructiilor, termenul de prescriptie este de 3 ani de la predare.
Deci sa inteleg ca nu este nevoie sa cer expres notarului sa cuprinda viciile ascunse prin enumerare in actul de schimb ca oricum va face referire la ele ? daca face referire la faptul ca permutantii garanteaza evictiunea totala sau partiala asta implica ca a prins si viciile in cuvantul evictiune?
aveti garantia contra evictiunii totale sau partiale.
din moment ce se va vorbi despre ea, in cuprinsul contractului, nu e cazul sa va faceti griji.
Evictiunea se refera la garantarea linistitei folosinte a locuintei , asa incat , nu veti fi tulburat de nimeni , iar viciile sunt defectele pe care le-ati putea dscoperi in timp, ulterior efectuarii schimbului.
mULTUMESC FRUMOS DE RASPUNSURI M-AM LAMURIT ! TOTUSI IN CAT TIMP DE LA SCHIMB POT SA DENUNT VICIILE? MA GANDESC CA ACUM E VARA, FAC SCHIMBUL SI O EVENTUALA IGRASIE POATE APAREA DEABIA LA IARNA? POT SA DENUNT ORICAND VICIUL SAU EXISTA UN TERMEN CLAR DE TIMP O LUNA, UN AN? MULTUMESC FRUMOS!!

Alte discuții în legătură

Garantie pentru vicii ascunse redusa la 3 ani iizaga iizaga Buna ziua, In clauzele unui contract de vanzare-cumparare pe care urmeaza sa-l semnez, pentru un apartament, dezvoltatorul (care este si vanzatorul) acorda ... (vezi toată discuția)
Garantia acordata lucrarii andr33apn andr33apn Buna ziua, Exista un cadru legal (o lege, o ordonanta) care reglementeaza garantia minima care trebuie impusa unei lucrari : constructii linii electrice ma ... (vezi toată discuția)
Viciile ascunse VC-tin VC-tin viciile ascunse ( fosa imobilului) din contractul de vanzare cu clauza de uzufruct viager pentru parinti se poate ataca tinand cont ca vanzatorul este frate ... (vezi toată discuția)