avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Garantia acordata lucrarii
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Garantia acordata lucrarii

Buna ziua,
Exista un cadru legal (o lege, o ordonanta) care reglementeaza garantia minima care trebuie impusa unei lucrari : constructii linii electrice ma intereseaza in mod particular.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:35, 8 Septembrie 2009
In cazul prestarilor de servicii, informatiile privind termenul de garantie trebuie sa cuprinda categoria calitativa a serviciului, dupa caz, timpul de realizare, termenul de garantie si postgarantie, preturile si tarifele, riscurile previzibile si, dupa caz, alte documente prevazute expres de lege.
Codul civil prevede raspunderea pentru calitatea constructiei:
Art. 1483. - Daca, in curs de 10 ani, numarati din ziua in care s-a ispravit cladirea unui edificiu sau facerea unui alt lucru insemnator, unul ori altul se darama in tot ori in parte, sau ameninta invederat daramarea, din cauza unui viciu de constructie sau a pamantului, intreprinzatorul si arhitectul raman raspunzatori de daune.

Decretul 167/1958 prevede:
Art. 11. - Prescripţia dreptului la acţiune privind viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrări executate, începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai tîrziu de la împlinirea unui an de la predarea lucrului sau lucrării.
Prescripţia acţiunii privind viciile unei construcţii, începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai tîrziu de la împlinirea a trei ani de la predare.
Prin dispoziţiile prezentului articol nu se aduce nici o atingere termenelor de garanţie, legale sau convenţionale.


Legea 10/1995 privind calitatea in constructii prevede:
Art. 29. - Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricantii si furnizorii de materiale si produse pentru
constructii, executantul, responsabilul tehnic cu executia atestat, dirigintele de specialitate, expertul tehnic atestat raspund
potrivit obligatiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de 10 ani de la receptia lucrarii,
precum si dupa implinirea acestui termen, pe toata durata de existenta a constructiei, pentru viciile structurii de rezistenta
rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si de executie in vigoare la data realizarii ei.


In ce priveste viciile aparente ale lucrarii, care nu pot fi reclamate dupa receptie (predare-primire), se angajeaza raspunderea antreprenorului numai daca s-a stabilit un termen de garantie. In acest sens, Legea 10/1995 prevede:
Art. 23. - Executantul lucrarilor de constructii are urmatoarele obligatii principale:
................................
k) remedierea, pe propria cheltuiala, a defectelor calitative aparute din vina sa, atat in perioada de executie, cat si in perioada de garantie stabilita potrivit legii;
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie pentru vicii ascunse redusa la 3 ani iizaga iizaga Buna ziua, In clauzele unui contract de vanzare-cumparare pe care urmeaza sa-l semnez, pentru un apartament, dezvoltatorul (care este si vanzatorul) acorda ... (vezi toată discuția)
Cladire cu vicii de constructie atakiki atakiki Buna ziua, Acum 1 an de zile, eu si inca 7 vecini am cumparat apartamente intr-un imobil din aproprierea Bucurestiului. Proprietarul ne-a dat o garantie a ... (vezi toată discuția)
Garantie la cumparare imobil allexis_dan allexis_dan Bună ziua, doresc un ajutor cu informații legate de următoarea situație: am achiziționat un imobil nou în noiembrie 2014 prin credit bancar. Am ... (vezi toată discuția)