avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie la cumparare imobil
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie la cumparare imobil

Bună ziua,
doresc un ajutor cu informații legate de următoarea situație:
am achiziționat un imobil nou în noiembrie 2014 prin credit bancar. Am început să locuiesc din mai 2015 în aceasta, moment în care am avut mai multe probleme, în special cu țevile de apă: 2 din acestea le-am rezolvat pe banii mei. Ultima problemă semnalată săptămâna aceasta a fost că scurgerea de la bucătărie nu este racordată bine la canalizare, apa curge de sub peretele exterior. Am contactat vânzătorul care a fost și cel care a construit casa, dar a zis că refuză să repare ceva, deoarece a trecut prea mult timp.
Cât timp este garanția la achiziționarea unei locuințe pentru vicii ascunse?
Cum pot legal să îl oblig pe vânzător la plata de daune?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:35, 14 Iunie 2015
Intrucat in cazul dvs.se pare ca este vorba de vicii ascunse,puteti formula actiune ptr.viciile ascunse conf.art.2.531(1) b) Noul Cod Civil,termenul de prescriptie este de 3 ani care curge de la data predarii sau receptiei finale a constructiei, afara numai daca daca viciul a fost descoperit mai inainte,cand prescriptia va incepe sa curga de la data desoperirii.
Garantia pentru viciile ascunse in cazul imobilelor noi este de 10 ani de la receptia lucrarii.

Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii
Art. 29
Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricantii si furnizorii de materiale si produse pentru constructii, executantul, responsabilul tehnic cu executia atestat, dirigintele de specialitate, expertul tehnic atestat raspund potrivit obligatiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de 10 ani de la receptia lucrarii, precum si dupa implinirea acestui termen, pe toata durata de existenta a constructiei, pentru viciile structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si de executie in vigoare la data realizarii ei.

Puteti actiona executantul in instanta atat in baza legii 10/1995 privind calitatea in constructii
cat si a NCC.

[ link extern ]


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie pentru vicii ascunse redusa la 3 ani iizaga iizaga Buna ziua, In clauzele unui contract de vanzare-cumparare pe care urmeaza sa-l semnez, pentru un apartament, dezvoltatorul (care este si vanzatorul) acorda ... (vezi toată discuția)
Actionare in judecata dezvoltator pt vicii ascunse in2ition in2ition Buna ziua, Am achizitionat de curand un apartament intr-un complex rezidential construit in 2010. Nu am cumparat de la dezvoltator, ci printr-un fond de ... (vezi toată discuția)
Garantia acordata lucrarii andr33apn andr33apn Buna ziua, Exista un cadru legal (o lege, o ordonanta) care reglementeaza garantia minima care trebuie impusa unei lucrari : constructii linii electrice ma ... (vezi toată discuția)