avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cladire cu vicii de constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cladire cu vicii de constructie

Buna ziua,

Acum 1 an de zile, eu si inca 7 vecini am cumparat apartamente intr-un imobil din aproprierea Bucurestiului. Proprietarul ne-a dat o garantie a constructiei de 1 an de zile, verbala. Cladirea a inceput sa aiba probleme la 6 luni de zile de cand ne-am mutat. Fostul proprietar nu a mai raspuns la telefon, l-am gasit intr-un final, a spus ca vine si repara cladirea, dar nu s-a intamplat nimic. Chemand un specialist in constructii am constatat ca acest bloc prezinta vicii de constructie, unul dintre ele fiind si lipsa hidroizolatiei, care costa mii de euro, pe care nu ne permitem sa o suportam noi, si nici nu ni se pare normal, pentru ca ea trebuia sa fie parte a constructiei. Mai mult, curentul electric pe spatiile comune nu se regaseste inregistrat la compania de electricitate nicicum, iar noua, fiind mai multi proprietari, ni s-a respins dosarul, si nu putem intra in legalitate. Se poate face ceva dpdv legal impotriva acestui individ?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 09:24, 4 Septembrie 2012
DA, multe : din speta dvs. rezultă că ați cumpărat un imobil-valabilitate vechiul Cod Civil, deci art,1483,raspundere pentru calitatea constructiei = 10 ani din ziua terminarii (receptiei) lucrarii,
Art. 1483
Daca, in curs de zece ani, numarati din ziua in care s-a ispravit cladirea unui edificiu sau facerea unui alt lucru insemnator, unul ori altul se darîma in tot ori in parte, sau ameninta invederat darimarea, din cauza unui viciu de constructie sau a pamintului, intreprinzatorul si arhitectul ramin raspunzatori de daune. (C. civ. 1902).
- Decretul 167/1958 = 3 ani de la predare pentru descoperirea viciilor unei constructii (art.11 alin.2), deci a statornicit raspunderea antreprenorului pentru orice vicii ascunse, fara a modifica raspunderea pentru daramarea in baza art.1483 C.civ.
- art.29 din Legea 10/1995, privind calitatea in constructii = raspunderea antreprenorului pentru viciile ascunse ale constructiei ivite in termen de 10 ani de la receptia lucrari, iar pentru viciile structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si executie in vigoare la data realizarii ei raspunderea "pe toata durata de existenta a constructiei" (ceea ce inseamna, de regula, cateva secole).
- rezulta din aceasta reglementare speciala,că termenul de 3 ani prevazut de Dec.nr.167/1958 (art.11 alin.2) pentru viciile ascunse ale constructiei si termenul de 10 ani prevazut de C.civ. (art.1483) pentru ipoteza daramarii, au fost inlocuite cu termenul de 10 ani pentru orice vicii ascunse, respectiv cu durata de existenta pentru viciile care afecteaza structura de rezistenta a constructiei de orice categorie (si instalatiilor aferente acestora) - indiferent de forma de proprietate sau destinatie, fiind exceptate insa cladirile pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiile provizorii (art.2 alin.2 din Leg.10/1995). Pt. aceste constructii, exceptate de la prevederile Legii nr.10/1995, raspunderea antreprenorului urmeaza sa fie angajata potrivit dreptului comun (C.civ. si Dec.167/1958).
- în privinta viciilor aparente ale lucrarii, care in materie de antrepriza - ca de altfel si in materie de vanzare - nu pot fi reclamate dupa receptie (predare-primire), se angajeaza raspunderea antreprenorului numai daca s-a stabilit un termen de garantie.In acest sens, Legea 10/1995, prevede obligatia executantului lucrarilor de constructii de a ”remedia, pe propria cheltuiala, defectelor de calitate, aparute din vina sa... în perioada de garantie stabilita potrivit legii" (art.23 lit.k), fara a distinge dupa cum viciile sunt aparente sau ascunse.
Problema Contractului de V/C :
- a se vedea : [ link extern ]
Dacă nu vă descurcați cu hățișul legislativ, poate ar fi în binele dvs. angajarea unui BUN avocat

va multumesc foarte mult pentru raspuns. cred ca ma voi indrepta catre un avocat
și eu vă mulțumesc pt. atenția cu care m-ați urmărit în legătură cu postarea dvs.O zi senină vă doresc și baftă !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantia acordata lucrarii andr33apn andr33apn Buna ziua, Exista un cadru legal (o lege, o ordonanta) care reglementeaza garantia minima care trebuie impusa unei lucrari : constructii linii electrice ma ... (vezi toată discuția)
Subantrepriza ENGFULL ENGFULL la un contract de subantrepriza cine este obligat sa raspunda de viciile ascunse ale constructiei ? antreprenorul sau sub antreprenorul ? care este termenul ... (vezi toată discuția)
Garantie la cumparare imobil allexis_dan allexis_dan Bună ziua, doresc un ajutor cu informații legate de următoarea situație: am achiziționat un imobil nou în noiembrie 2014 prin credit bancar. Am ... (vezi toată discuția)