avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina in timpul concediului de ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina in timpul concediului de ingrijire copil

Buna seara,
Ma aflu in concediu de ingrijire copil care se va sfarsi in luna februarie 2016.(primesc indemnizatie,totul e in regula ...)Problema este faptul ca ne mai dorim un copil,care se pare ca nu vrea sa apara, deocamdata.Ar fi fost ideal sa se nasca inainte ca fiul meu sa implineasca 2 ani(perioada pe care am cerut indemnizatia).Avand in vedere faptul ca sunt la limita, 9 luni pana in februarie, daca trec de aceasta data voi beneficia de indemnizatie si pt urmatorul copil?Cu cate luni de sarcina pot depasi acest concediu?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Desertwell , utilizator 10:54, 24 Mai 2015
Cand ati intrat in CCC1 ati intrat din calitatea de salariat, de somer indemnizat sau de eleva sau studenta?
In calitate de salariat.Am avut mai multi ani lucrati cu carte de munca fara intrerupere(in tara).
Veti beneficia de indemnizatia CCC pentru cel de-al doilea copil daca dupa terminarea primului CCC veti avea realizate venituri din salarii , venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit sau aflarea intr-o perioada asimilata.

Perioada eligibila pentru CCC este constituita din ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni.

Cand se termina primul CCC ?
1. In cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2 intra si perioada in care ati fost in CCC1.

2. - La terminarea CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Cu aceeasi data puteti prezenta certificat medical pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pentru al doilea copil.
- Dupa aceea veti beneficia de CCC2 si veti proceda la fel cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.

3. Daca la data cand se termina CCC1 nu puteti intra in concediu de maternitate atunci puteti relua activitatea sau prezenta un certificat medical (daca este cazul).
Primul CCC se incheie in data de 19 februarie 2016.
Din cate am inteles trebuie sa platesc contributia la stat, din venituri realizate pe o perioada de 12 luni ca sa beneficiez de CCC.Atunci ce se intampla daca de exemplu:
- in momentul in care se termina CCC1 eu sunt insarcinata in luna a 3-a (sa zicem...)
-iar a 2-a situatie: se termina primul CCC in februarie 2016 si aflu ca sunt insarcinata la data de 1 martie 2016.in acest caz nu mai sunt 12 luni in care se realizeaza venituri impozabile.
Ambele situatii sunt ipotetice.Doresc doar sa stiu ce anume se poate intampla in aceste situatii, sau altele similare,pt ca impreuna cu sotul meu sa putem lua cea mai buna decizie, respectiv sa ma intorc la serviciu sau sa incercam in continuare sa mai avem un copilas?
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc maryuta maryuta Buna ziua o tanara de 17 ani daor cu 10 clase terminate casatorita recent va naste in 2013 poate primi vreo indemnizatie sau dor alocatia copilului. (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copilului familistu familistu buna ziua o persoana care in perioada ianuarie - septembrie 2009 a beneficiat de ajutor de somaj, iar in perioada decembrie 2012 pina in prezent angajat, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului sweet_angell sweet_angell buna ziua. am auzit ceva si vreau sa va intreb daca este adevarat sau nu..am inteles ca in momentul in care o viitoare mamica nu e angajata dar face studii ... (vezi toată discuția)