avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuzare judecător
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuzare judecător

Vă adresez rugămintea să-mi spuneţi în ce fază a procesului pot recuza un judecător. Este vorba despre judecarea pe fond a cauzei şi, în esenţă, aş vrea să ştiu dacă, în situaţia în care doresc să recuz judecătorul, trebuie obligatoriu să o fac la primul termen sau până când am posibilitatea, legal, să o fac (precizez că am motiv legal să solicit această recuzare). Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 18:47, 26 Mai 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recuzarea o faceti imediat ce aveti motivul de recuzare.
Da, însă eu aş vrea să ştiu până când (deci, nu de când)am posibilitatea legală să o fac. În mod normal, la primul termen judecătorul ar trebui să se recuze, deoarece s-a mai pronunţat odată asupra cauzei. Aşadar, rugămintea este să-mi spuneţi până când îmi permite legea să fac un astfel de demers. Mulţumesc
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
alex68, utilizator
Stimat forumist,

Acesta este cadrul legal care, cred, vă interesează:

Codul de procedură civilă:
Articolul 44 Recuzarea
,,(1) Judecatorul aflat intr-o situatie de incompatibilitate poate fi recuzat de oricare dintre parti inainte de inceperea oricarei dezbateri.
(2) Cand motivele de incompatibilitate s-au ivit ori au fost cunoscute de parte doar dupa inceperea dezbaterilor, aceasta trebuie sa solicite recuzarea de indata ce acestea ii sunt cunoscute. ,,


Cu stimă.
Vă mulţumesc mult. Cu scuzele de rigoare, vă adresez rugămintea să-mi mai răspundeţi la o întrebare legată de aceeaşi temă. În momentul de faţă, eu nu sunt parte în dosar. Voi face, la primul termen, solicitare de intervenţie principală (sau în interes personal, nu ştiu care este denumirea corectă). În linii mari, una dintre părţi, reclamanta (petenta) solicită Comisiei locale de Fond funciar jumătate dintr-un teren al meu. Deoarece instanţa nu m-a citat (judecătoarea - cea pe care doresc să o recuz - nu citeşte dosarul, nu verifică calitatea procesuală a părţilor, oricât ar părea de ciudat - am avut de-a face cu ea în alte speţe, dar erau speţe fără miză).
În aceste condiţii, în care deocamdată nu sunt parte, dar presupun că după primul termen voi fi asimilat ca parte, când trebuie să depun cererea de recuzare? Deoarece bănuiesc că nu pot face acest demers înainte de a depune solicitarea de intervenţie.
Încă odată, mulţumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de recuzare ContSters366322 ContSters366322 In cate exemplare se depune cererea de recuzre? Temei legal? (vezi toată discuția)
Art 41 este de ordine publica iar art 42 de ordine privata? aidu aidu Cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 41 sunt de ordine publica, iar cele prevazute la art 42 C.pr.civ sunt de ordine privata?? Si, in caz ... (vezi toată discuția)
Se poate recuza o judecatoare dupa ce s-a pronuntat? a doua zi ... KLM4 KLM4 Se poate recuza o judecatoare dupa ce s-a pronuntat? A doua zi dupa ce a facut mizeria in sala, s-a si grabit sa favorizeze pe nedrept partea adversa. (vezi toată discuția)