avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensiile cresc odata cu creşterea salariului minim de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensiile cresc odata cu creşterea salariului minim de la 1 iulie 2015 ?

Aş vrea să ştiu dacă vor creşte şi pensiile odată cu majorarea slariului minim pe economie de la data de 1 iulie 2015...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:29, 25 Mai 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 102
...

(2) Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

(2.1) Incepand cu anul 2013, indicatorii prevazuti la alin. (2), utilizati la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul urmator, sunt cei definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica. (introdus de OUG 1/2013)

(3) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (2) are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.

(4) In situatia in care indicatorii prevazuti la alin. (2) au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.

(5) Incepand cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu cate 5% in fiecare an.

(6) Incepand cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei realizata pe anul precedent.


2. Asadar nu exista nici o legatura intre cresterea punctului de pensie si marirea salariului minim brut pe economie.

~ final discuție ~