avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui \'\'Minciuna\'\'
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui ''Minciuna''

buna ziua,
as dori sa stiu cum imi pot schimba numele dobindit prin casatorie,pe care ulterior l-am pastrat dupa divort cu acordul fostului sot.numele este MINCIUNA
.
Momentan locuiesc in strainatate,nu pot veni,si nici nu am pe nimeni in tara care sa ma reprezinte,ce pot sa fac?,si cam cit m-ar costa totul?,daca e posibil sa reusesc,se poate opta pentru oricare" NUME" ales,ori trebuie neaparat sa fie din familia parintilor mei?
va multumesc anticipat!

mirela minciuna
De regula se opteaza pentru revenirea la numele parintilor dara daca si acesta este un nume mai "deosebit" puteti opta pentru orice nume.
va multumesc f.mult,din cite mi-am dat seama,e aproape imposibil sa obtin schimbarea numelui,eu cu el nu comunic,si exista un ordin de restrictie(nu se poate apropia de mine,nici comunica) pe o perioada de 3 ani.pot opta pentru revenirea la numele avut anterior?-al tatalui meu?,pentru ca numele actual este "minciuna"-e un pic cam deosebit!-se poate invoca acest motiv?
va multumesc,
mirela minciuna
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2015
1735m, utilizator
Puteti reveni la numele avut anterior casatoriei invocand art. 4 alin. (2) lit. a) si lit. m).

In sensul prevederilor art. 4 alin. (2) din O.G.R. nr. 41/2003, sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
a) cand numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod;
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.

[ link extern ]

Revenirea dupa divort la numele de familie purtat anterior casatoriei este un motiv care se incadreaza la art. 4 alin. (2) lit. m). chiar daca la momentul desfacerii casatoriei ati fost de acord sa pastrati numele fostului sotului cu acceptul acestuia.

Nimeni nu poate fi obligat sa poarte un nume pe care nu si-l doreste.

In locul "consimtamântului, dat în forma autentica, al celuilalt sot, în cazul schimbarii numelui de familie comun purtat în timpul casatoriei" depuneti ordinul de restrictie pe care il aveti impotriva fostului sot.

In cazul decesului fostului sot de unde obtineti consimtamantul acestuia?
Din acest motiv se precizeaza "

orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.


Documentele se analizeaza de la caz la caz, functionarul care analizeaza dosarul de schimbarea a numelui pe cale administrativa trebuie sa discearna cu privire la posibilitatea de depunere a anumitor documente.
Nu mai sunteti casatoriti, nu aveti nevoie de consimtamantul ex-ului.

Cererea de schimbare vi se va aproba in mod sigur daca doriti sa reveniti la numele purtat inainte de casatorie. Nu stiu cum ar fi daca ati alege altul, cu totul nou. As zice ca ar fi mai bine sa nici nu incercati pentru ca ar trebui sa va schimbati si certificatul de nastere si va trebui sa umblati mereu cu hartii dupa dvs. ca sa dovediti schimbarea de nume.

Puteti face cuiva din tara o procura speciala (in vreo 3 exemplare, ca are de obtinut si cazier judiciar si cazier fiscal si poate nu se accepta fotocopii) pentru obtinerea documentelor necesare + depunerea actelor la Starea civila, la consulatul Romaniei din tara unde sunteti.

Asta e procedura:
www.avocatnet.ro/content/for...


Daca nu puteti veni in tara si nici nu puteti sa imputerniciti pe nimeni atunci e clar ca nu aveti cum sa va schimbati numele intrucat cererea se depune la primaria de domiciliu personal ori prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială. In acest caz nu aveti nevoie de acordul sotului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2015
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea la numele de fata alina81 alina81 Buna, As avea si eu o intrebare, daca un cuplu divorteaza si femeia pastreaza numele barbatului, instanta da o hot.irevocabila, poate femeia sa revina la ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume PaxinoNiculae PaxinoNiculae Buna ziua ..Sunt divortat si port numele de familie al fostei sotii ,acum doresc sa ma recasatoresc si sa purtam ambi soti numele meu avut anterior adica cel ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui MihaelaJ MihaelaJ In primul rand imi cer scuze ca nu am postat unde trebuia dar sincer nu stiu unde. Problema este ca imi doresc sa schimb numele de familie fara a ma casatori. ... (vezi toată discuția)