avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrerupere de aproape o luna in ultimele 12 luni - se ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrerupere de aproape o luna in ultimele 12 luni - se mai poate primi indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua,

Am o intrebare pentru concediul de crestere a copilului:
1. Vitoarea mamica si-a dat demisia, ultima zi de lucru a fost 30 aprilie
2. Tocmai a aflat ca este insarcinata de cateva zile
3. Din 29 Mai va fi angajata din nou

Se primeste indemnizatia de crestere a copilului ? Avand in vedere ca 12 luni trebuie sa se aiba venituri ? Si in Mai va lucra efectiv doar 1 zi ?
Cel mai recent răspuns: OrasanCarmen , utilizator 15:36, 28 Mai 2015
1. Este foarte bine daca in luna mai are macar o zi lucrata.

2. Sunt acceptate si fractiunile de luna, in conditiile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Cunosc un caz asemanator dar care a avut de doar 10 zile perioada in care nu a fost anagajata. la momentul respectiv ii s-a spus ca daca perioada in care nu a lucrat de mai mica decat 1/3 din luna respectiva o sa pimesca. 10 zile insemna exact 1/3 din 30 de zile cat a avut aprilie anul trecut. asa ca ea a primit indemnizatia.
cred totusi sa merita incercat. sau macar sa se intereseze mai bine la institutie. din cate am vazut eu conteaza f mult si bunavointa persoanei careia ii inmanezii dosarul
1. Nu e vorba de bunavointa persoanei care primeste dosarul cu acte sau ci de aplicarea textelor de lege.

2. Reveniti tot pe acest topic daca aveti probleme cu depunerea dosarului la Primarie.

3. Cazul de care spuneti dvs. nu este conform prevederilor legale, poate nu vi s-au dat informatiile corecte.
informatiile mele sunt corecte, nu sunt din auzite .. este un caz din familie. nu stiu daca o ajuta cu ceva sau nu pe doamana in cauza dar la o pauza de 10 zile se primeste indemnizatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului mikey33 mikey33 sotul meu a avut contract de munca in Italia pana in data de astazi 01/10!2013.A gasit un contract de munca cu data de maine in Romania dar ni sa spus ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copii kovrigal kovrigal Buna ziua, Intrebarea mea este daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil in cazul care am intrerupere in cartea de munca. Am lipsa in cartea de munca ... (vezi toată discuția)
Pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului DANIELA90 DANIELA90 buna dimineata. data probabila la care o sa nasc este martie 2014,tot in aceasta luna fac 12 luni de cotizare a darilor catre stat.problema este ca eu in ... (vezi toată discuția)