avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru al doilea copil de catre tata in conditiile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru al doilea copil de catre tata in conditiile in care se suprapune cu CCC mama pentru primul copil

Buna ziua,

Am ajuns intr-un impas dupa o vizita la primarie in care doamnele respective nu au stiut sa ma lamureasca, aparent este un caz "foarte atipic" spun dansele iar parerile sunt impartite atat la birourile HR ale angajatorilor cat si la doctorul de familie si alte persoane ce ar mai putea sti cate ceva.

Situatie:
Sotia este in CCC pana in 23.07.2015 cu primul copil iar in data de 19.05.2015 ni sa nascut al doilea copil. Cu cel de-al doilea copil as vrea ca eu sa intru in CCC.

Care este procedura? avand in vedere ca se suprapun CCC-urile.

1. astept 42 zile de lauzie? cine plateste aceste zile? se elibereaza concediu medical de la doctorul de familie?

sau

2.sotia pune cerere de incetare CCC iar eu cerere de intrare in CCC ? si pierdem practic 2 luni de supliment.

Sau alta varianta.

Multumesc,





Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:13, 29 Mai 2015
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)
...


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
...

Art. 18
...
(2) Majorarea prevazuta la art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta se acorda de la data nasterii copilului, la solicitarea scrisa a persoanei indreptatite, insotita de copia certificatului de nastere al copilului, depusa la primarie sau la agentia teritoriala in a carei raza domiciliaza, nu mai tarziu de data la care primul copil implineste varsta legala de incetare a concediului.
...


3. - Legislatia nu prevede ceea ce doriti dvs., adica in cazul cand se naste un alt copil inainte de a se termina CCC1 celalalt parinte sa beneficieze el de CCC2.
- In aceasta situatie mama copilului va intra direct in CCC2 la data cand se termina CCC1.
- Nu va mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie).
- Pe perioada de suprapunere va primi, pe langa indemnizatia pentru CCC1, inca 600 lei.
- Pentru CCC2 va primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
- Exista si posibilitatea (nu v-o recomand) ca mama sa renunte la CCC1 iar dvs. sa intrati in CCC2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere pentru doi copii, cate un parinte la fiecare goctavbc goctavbc In prezent mama este in concediu crestere copil pana la 2 ani, copil cu handicap grad 1. Pe 30 ianuarie copilul va implini 2 ani. In martie se va naste al ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil paiora paiora Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu de crestere copil pentru o perioada de 2 ani, am nascut primul copil in februarie 2014. Acum ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil melcsy melcsy Buna ziua. Ma aflu in situatia urmatoare. Sunt in concediu de crestere copil cu primul copil din 25.03.2011. Intre timp am nascut si pe al doilea copil in ... (vezi toată discuția)