conform art.56 alin.1 lit "d" contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Art.53 din Legea 263/2010 precizeaza ca "varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5". Potrivit anexei 5 femeile nascute in luna mai 1955, trebuie sa indeplineasca conditia varstei standard de 60 de ani si o luna si un stagiu minim de 15 ani, pentru pensionarea pentru limita de varsta in luna iunie 2015. Persoana careia conform legislatiei amintite ii inceteaza de drept contractul in luna iunie, refuza pensionarea pe motiv ca angajatorul are obligatia sa o mentina atata timp cat ea nu solicita pensionarea. Noi consideram ca incetarea de drept nu este optiunea nici a angajatorului nici a salariatului ci este o incetare in temeiul legii si angajatoarul nu poate decat sa constate ca salariatul aindeplinit conditiile si nu are dreptul de a hotari sau nu pensionarea acestuia.
In prezent, incetarea de drept in cazul pensionarii este reglementata de art.56 alin.1 lit.c C.mun.
Art. 56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
In literatura de specialitate si practica judiciara s-a statuat ca, fiind vorba de o încetare în virtutea legii, contractul este incetat în chiar momentul aparitiei cauzei de încetare, fara sa mai fie nevoie de vreo formalitate ori sa intervina un act al angajatorului.
deci , din raspunsul dvs. inteleg ca angajatorul nu are dreptul de a hotari sau nu ci doar sa constate incetarea si sa emita decizia. Pentru ca fara decizie de constatare a incetarii de drept a CIM n are cum sa faca dovada indeplinirii conditiilor de pensionare si sa inceteze contractul.
salariatul in schimb spune ca un avocat si de la casa de pensii i s a comunicat ca atata timp cat nu face cerere de pensionare, angajatorul nu ii poate inceta CIM.
Posibil sa i se fi spus asa ceva, insa situatia este clara intrucat vorbim despre o incetare de drept a c.i.m. .
Codul Muncii nu conditioneaza incetarea c.i.m. si de depunerea dosarului pentru pensionare.