avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil si contract de munca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil si contract de munca perioada determinata

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez in domeniul bancar cu contract de munca perioada determinata pana la 26 iunie 2015. De la 1 iunie intru in prenatal( mentionez ca sunt insarcinata in 8 luni). Data probabila a nasterii 2 august. Pe luna iunie concediul va fi platiti de angajator dupa care am inteleg ca va fi platit de Casa de sanatate. Ce nu am inteles este cum se va calcula plata indemnizatiei de crestere copil dupa ce se vor incheia cele 126 zile de concediu de maternitate. Daca eu in luna iulie nu voi avea venit , beneficiez de indemnizatie crestere copil? Trebuie sa ma insriu la somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:09, 30 Mai 2015
1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil are un cuantum de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si are o valoare:
- intre 600 lei si 3400 lei pentru CCC cu o durata de 1 an
- intre 600 lei si 1200 pentru CCC cu o durata de 2 ani.

In aceste venituri intra veniturile din salarii si din concedii medicale (inclusiv indemnizatia pentru concediul de maternitate).

2. Dupa incetarea c.i.m. , va trebui sa mergeti la AJOFM sa va inscrieti pentru a primi indemnizatia de somaj, daca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru acordarea acestuia.

Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Cererea pentru acordarea CCC se depune la AJOFM , dupa care actele pentru acordarea indemnziatiei CCC se vor depune la Primaria in raza careia aveti domicikul sau resedinta.

Pe durata CCC si a concediului de maternitate , plata indemnizatiei de somaj este suspendata.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

3. Perioada de somaj se ia in considerare la stabilirea celor 12 luni anterioare datei nasterii copilului pentru a se beneficia de indemnizatia CCC, conform art.2 alin.5 lit.a din OUG 111/2010.

De asemenea , perioadele in care ati beneficiat de indemnizatia de concediu de maternitate se va lua in considerare la stabilirea celor 12 luni anterioare datei nasterii copilului pentru a se beneficia de indemnizatia CCC.

OUG 111/2010, art.2 :
....
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

b) s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;

c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
....


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu perioada determinata Marinela Daniela Marinela Daniela Buna ziua! Sunt angajata din 12.02.2018 pana la 11.05.2018. Din 12.05.2018 mi sa prelungit contractul de munca cu 1 an, pana la data de 11.05.2018, urmand a ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si somera cristinaelena96 cristinaelena96 Sunt insarcinata in 2 luni de zile si primesc in urma terminarii studiilor liceale pentru 6 luni de zile indemnizatie de somer. In luna februarie mi se ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal andraan andraan Buna ziua.eu lucrez de 9 luni si sunt insarcinata in 5 luni iar pe 31.08.2014 expira contractul.Am dreptul la concediu prenatal fara sa pierd indemnizatia? (vezi toată discuția)