avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Am 61 de ani,barbat,pot sa ies la pensie anticipat tinand cont ca am un stagiu de cotizare neintrerupt de 38 ani si 6 luni? Cu cat se diminueaza pensia in acest caz?
Cel mai recent răspuns: standan54 , utilizator 20:34, 30 Mai 2015
1. Pentru a solicita pensie anticipata (fara diminuare) la varsta de 60 de ani trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 43 nde ani.

2. - Deoarece ati indeplinit si depasit stagiul complet de cotizare prevazut de lege (35 de ani) puteti solicita pensie anticipata partiala.
- Diminuarea pensiei este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- La implinirea varstei de 65 de ani pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea (se emite o noia decizie de pensionare pentru limita de varsta).
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala TomaSebastian TomaSebastian Buna ziua ! Sunt nascut la 18.11.1958 . Lucrez din anul 1976 cu carte de munca . As vrea sa-mi spuneti in ce an pot iesi la pensie anticipata partiala si cat ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata anka_iulia anka_iulia Buna Intrebarea mea: Barbat, 40 ani lucrati, 58 ani ce sanse are la pensionare anticipata anul acesta Multumesc (vezi toată discuția)
Cand pot solicita pensie? cioarec carmen cioarec carmen Care este data ieşirii la pensie antiipată şi anticipată partiaşllşşş petru bărban născut fe.1953 şi care procentul de penalizarre * (vezi toată discuția)