avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul vechime scoala tehnica si armata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul vechime scoala tehnica si armata

Situatie existenta:
Am facut scoala tehnica la zi ( 2 ani),am absolvit scoala tehnica in iulie si am fost obligat sa plec imediat sa efectuez stagiul militar (16 luni) .Astfel,cu repartitia scolii tehnice in mana nu am avut timp sa ma angajez..
Astfel ca m-am angajat (cu carte de munca) dupa efectuarea stagiului militar).

Intrebari:

1.Scoala Tehnica facuta (2 ani la zi) anterior armatei,respectiv anterior angajarii este considerata vechime in munca ?
Nu cred ca ar fi normal ca pentru studii superioare sa se ia in considerare perioada studiilor iar pentru alt gen de studii la zi agreate (la acea ora) de Min.Invatamantului,nu... Situatia ar fi similara din punct de vedere al cotizatiilor.

2.Stagiul miltar este considerat vechime in munca in aceasta situatie ? Daca da in ce situatii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:52, 31 Mai 2015
Despre ce perioada este vorba?
ScTehnica (dupa bacalaureat) intre 1971-1973.
Armata iulie1973 - octombrie 1974.
Angajare cu carte de munca la 1 noiembrie 1974.
1. Perioadele de care vorbiti dvs. nu constituie vechime in munca dar unele din ele sunt asimilate stagiilor de cotizare la pensie.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
...

3. Asadar:
- scoala tehnica la zi nu este asimilata stagiului de cotizare la pensie;
- perioada ca militar in termen este asimilata stagiului de cotizare la pensie si se are in vedere la pensia pentru limita de varsta.
Perioada cat ati urmat cursurile Scolii tehnice nu constituie vechime in munca.

Referitor la armata, in prezent, aceasta perioada este considerata stagiu asimilat pentru pensie.

Sa inteleg ca,o situatie neimputabila mie,cauzata de imposibilitatea reala de a ma angaja cu carte de munca,ma priveaza de vechimea in munca ( 2 ani ...) pe care o obtin cei cu studii universitare,la limita de varsta ?

Alte discuții în legătură

Scoala postliceala-cursuri de zi-si pensia la limita de varsta Florentina Mihaela Florentina Mihaela Pun aceasta intrebare in numele mai multor prietene si colege aflate in aceeasi situatie ca si mine. Am urmat-intre 1975 si 1977- cursurile la zi ale Scolii ... (vezi toată discuția)
Vechime oana8989 oana8989 buna ziua,imi puteti spune,va rog,daca scoala postliceala se adauga la vechime?multumesc (vezi toată discuția)
Pensie viorelv viorelv Scoala militară se recunoaște la timpul efectiv lucrat sau nu pentru pensie la politisti? (vezi toată discuția)