avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Scoala postliceala-cursuri de zi-si pensia la limita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Scoala postliceala-cursuri de zi-si pensia la limita de varsta

Pun aceasta intrebare in numele mai multor prietene si colege aflate in aceeasi situatie ca si mine.
Am urmat-intre 1975 si 1977- cursurile la zi ale Scolii postliceale sanitare. Am lucrat un timp ca asistenta medicala apoi am urmat Facultatea de Chimie Industriala, tot la zi.Ulterior am lucrat ca inginer in specialitatea in care m-am pregatit.
Cand voi iesi la pensie de limita de varsta vor fi considerate ca perioade asimilate pentru stabilirea vechimii in munca si scoala postliceala si facultatea? Adica 2 ani + 5 ani sau doar cei 5 ani de invatamant universitar?
Dar colegele care au urmat doar scoala postliceala? Ele ce drepturi au?
Multumesc pentru atentia acordata.
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 19:31, 1 Februarie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.


2. - Legea nu spune nimic de alte forme de invatamant ca ar fi perioade asimilate stagiului de cotizare la pensie.
- Adica in afara de cursurile universitare la zi nici o alta forma de invatamant nu este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie (exceptand scolile militare).
Multe multumiri pentru explicatiile oferite. Va doresc o seara placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informare pensie anticipata adrianamario adrianamario Sunt nascuta pe data de 19.06.1958 sex feminin.Sunt inginer cu o vechime in munca de 28 ani si 5 ani de facultate. Cand pot iesi la pensie anticitat. (vezi toată discuția)
Vechime oana8989 oana8989 buna ziua,imi puteti spune,va rog,daca scoala postliceala se adauga la vechime?multumesc (vezi toată discuția)
Calcul vechime scoala tehnica si armata Adriana59 Adriana59 Situatie existenta: Am facut scoala tehnica la zi ( 2 ani),am absolvit scoala tehnica in iulie si am fost obligat sa plec imediat sa efectuez stagiul militar ... (vezi toată discuția)