Buna zuia, am si eu urmatoarea situatie: sotul este pensionat anticipat , insa ar vrea sa colaboreze pe plan artistic (instrumental) cu o persoana care are PFA (caen 9001 -9002) .Va rog sa-mi spuneti cum tb sa procedeze ( acte care tb incheiate , impozite si daca tb sa se inregistreze undeva)
Multumesc anticipat
In primul rand ce pensie are? Are voie sa lucreze? Sa se intereseze clar ca altfel pierde pensia...
Daca poate, exista mai multe variante...
Cea mai simpla este asocierea la pfa ul dvs( se poate de un an) si atunci e cel mai simplu. Plateste ca si PFA ul 16 impozit 5.5 sanantate( pensie nu este cazul la el). Alte varante sunt angajare pe pfa cu 2-3 ore pe luna sau conv civila ( dar ultima este cam..discutibila la orice control, nu recomand)
Legea 4/2013, la articolul 2, dupa litera i) din OUG 44/2008 se introduce o noua litera, litera i1), cu urmatorul cuprins:
"i1) sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate - sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii;".