avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie pentru revenire la serviciu inainte ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie pentru revenire la serviciu inainte de implinirea varstei de 1 an

Buna ziua,
Rog o informatie ,cine ma poate ajuta :
Sotia a optat pt concediu maternal de 1 an(nu 2),pt revenire inainte de 1 an.Toate actele depuse.A revenit la munca la 9 luni si ceva,am mers iar la protectia sociala cu toate actele si le-am depus.
Ulterior de la alte mamici am aflat ca in cazul nostru(si al lor),revenirea inainte de 1 an(in cazul in care s-a optat asa) inseamna ca acel stimulent de insertie "curge" din acel moment pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Cei de la protectia sociala zic ca nu,acel stimulent curge de la 1 an pana la 2 ani,deci fara ultimele 2 luni si ceva din primul an.
Din ce am citit si pe net si pe aici
www.avocatnet.ro/content/art...
inteleg ca trebuia sa primim stimulentul imediat de dupa inceperea serviciului sotiei .
Am fost inselati(se mai poate face ceva?copilul are 11 luni acum) sau am inteles noi gresit?
Cel mai recent răspuns: picu_2004 , utilizator 08:52, 11 Noiembrie 2016
1. Daca mama a optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an si a reluat activitatea inainte de a implini copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de la data reluarii activitatii si pana va implini copilul 2 ani.

2. Daca ar fi optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani si ar fi reluat activitatea inainte de a implini copilul 1 an atunci ar fi beneficiat de stimulentul de insertie dupa ce copilul implinea 1 an.

3. - Cei care v-a spus altfel nu cunosc prevederile legale.
- Faceti o sesizare la AJPIS (cea care v-a platit indemnizatia pentru CCC) sau la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
...

buna ziua, aceeasi problema a avut si sotia mea , copilul s-a nascut pe data de 29.01.2014, sotia a optat pt ccc pana la un an , incepand cu data de 01.01.2015 a reinceput lucrul ,dar cei de la agentia judeteana au spus ca poate benefia de stimulent incepand cu luna cand copilul implineste un an, din luna februarie si nu luna ianuarie cand sotia a inceput lucrul. Noi an intentat actiune in instanta.
picu_2004:

1. Ce a dispus instanta de judecata?

2. Sau inca nu s-a terminat?
inca nu s-a terminat , luna aceasta e prima infatisare
Cand se termina va rog sa postati si aici hotararea judecatoareasca, poate mai ajuta si pe altii! Multumesc!

Alte discuții în legătură

Pot lua stimulent insertie, ca tata, daca copilul a implinit un an, si pana acum nu am depus nici cerere de concediu crestere copil si nici de stimulent? catalinion84 catalinion84 Buna ziua. Am fost la Primarie sa intreb daca pot, in calitate de tata, sa beneficiez de stimulent de insertie daca copilul tocmai a implinit un an si pana ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie julia2 julia2 Buna ziua, Copilul meu implineste 1 an pe 04.07.2013,beneficiez de stimulent daca imi reiau activitatea pe 25.06.2013?( am optat pentru CCC de 2 an ... (vezi toată discuția)