Sunt autoritate contractanta.Dupa ce am achizitionat un produs din catalogul electronic SEAP de la un operator economic X,dupa o ora primesc de la un alt operator economic Y o oferta (fax) la acelasi produs cu pretul mai mic, si imi atrage atentia ca pe viitor, sa-i iau oferta in considerare, in fine.....peste o luna achizitionam produsul tot de la firma X, apoi primim o adresa de la firma Y prin care ne solicita sa-i raspundem de ce nu il iluam in considerare.Cei care au solicitat prin referat produsul mi-au spus ca este calitativ,am verificat si achizitiile pe un an in urma si am observat ca produsul a fost achizitionat numai de la aceasta firma, iar compartimentul care a solicitat produsul imi spune ca produsul este bun, ce ma sfatuiti sa fac? Daca ai raspund ca este calitate fata de al lui trebuie sa demonstrez cumva, dar din cate stiu la achizitia directa nu cred ca trebuie sa dau explicatii de ce iau de la x sau de la y.
Dupa inca o zi primesc o adresa de la ei prin care cere sa le explic cum respect art.2(f) OUG34/2006-eficienţa utilizării fondurilor.Va rog un raspuns daca se poate,legal.
Va multumesc
Nu aveti obligatia sa va justificati alegerile decat in fata organelor de control investite.
Sper sa o puteti face temeinic, pentru ca acestea vin in control inclusiv la sesizare.
Dar aveti obligatia sa ii raspundeti respectivului, in temeiul legii 544.
Raspundeti politicos respectivului ca achizitia a fost efectuata cu urmarirea respectarii principiilor si scopurilor de la art.2 din OUG 34 si ca veti avea in vedere la achizitiile ulterioare inclusiv analiza ofertei lui din SEAP.
Intr-adevar, in legislatia achizitiilor publice( in speta art.19 din OUG 34 este singurul) este prevazut doar ca achizitia directa se efectueaza doar pe baza de document justificativ. Doar destul de vag intr-o Instructiune ANRMAP, se mai mentioneaza ca sunt necesare alte documente.
Dar asta nu poate fi un prilej pentru a utiliza abuziv acest mod de achizitie, iar organele de control au dreptul sa ceara justificarea achizitiei, respectiv necesitate, oportunitate, inclusiv optiunea pentru o anume oferta, in detrimentul altora mai ieftine.
Ca o opinie personala, cand faceti achizitii directe in SEAP luati in considerare toate ofertele similare si justificati printr-o nota interna optiunea facuta, mai ales in situatia cand aceasta nu e cea cu pretul cel mai mic. Asta va scuteste de astfel de situatii.
Verificati si daca in cadrul autoritatii dumneavoastra nu exista norme interne legate de achizitia directa. Asta pentru a va proteja in cazul unor sesizari/contestari din partea celor nemultumiti.
Va va proteja in primul rand in fata sefilor dvs. dar si in fata unor organisme de control cu rol de verificare a respectarii tuturor conditiilor de legalitate, inclusiv reglementari interne.
In mod normal orice AC are astfel de reglementari interne. Daca nu aveti inca, ar fi recomandat sa le faceti, pentru ca va protejeaza pe dvs. in primul rand.