avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa a-II-a?! meserie STRUNGAR - Intreprinderea de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa a-II-a?! meserie STRUNGAR - Intreprinderea de Ventilatoare

Buna ziua,

Am o situatie mai dificila privind pensionarea tatalui meu, el are 55 de ani,sufera de diabet si doreste sa se pensioneze, insa nu pe caz de boala deoarece boala nu este intr o stare f.avansata.
A lucrat 14 de ani la Intreprinderea de Ventilatoare Bucuresti ca si strungar, insa in cartea de munca nu este specificat ca a lucrat in grupa a-II-a de munca, unde s-ar incadra cf. ordinului nr. 50 din 1990.
A fost la intreprindere si de acolo i s a eliberat doar adeverinta cu salariile in acord si vechimea in munca, insa cand a cerut si adeverinta pentru grupa a-II-a i s a spus ca nu se poate elibera asa ceva pentru ca nu este inscris in cartea de munca acest lucru.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
elena20152015, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 8 August 2015
Buna ziua,

Ceea ce nu inteleg acum :( ...cum este posibil ca o persoana care avea aceiasi functie ca si tatal meu are adeverinta de grupa si este specificat si in cartea de munca si la el nu. Din ce mi spunea tatal meu inainte era treaba cu partidele si daca nu erai f.'dedicat' acestora nu prea te implicau in activitati, ma gandesc ca si incadrarile acestea s au dat atunci in functie de prietenii.

Oricum nu am cum demonstra ca colegul sau a obtinut adeverinta de grupa.
Colegii lui se feresc sa dea informatii.

Multumesc.
In perioada cand a fost emis Ord.50/ 1990 pentru aplicare imediata si consemanre in carnetele de munca, nu cred sa mai fi actionat "daca erai foarte dedicat partidelor".
Daca deschide o actiune in instanta, tatal dvs. poate solicita instantei de judecata, sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii.
Pentru ca expertul sa poata sa-si dea cu parerea daca tatal dvs. trebuia incadrat in grupa de munca si firma a facut o omisiune in decizia de nominalizare, ar trebui sa existe la firma documente certe (determinari de noxe la locul de munca al tatalui dvs. din acea perioada, rapoarte de activitate, pontaje, etc.). Nu sunt convins ca firma este dispusa sa puna la dispozitie astfel de documente chiar daca le are.
Daca tatl dvs. convinge colegi (beneficiari de grupa de munca la pensionare), sa vina in instanta, poate solicita instantei de judecata, sa-i citeze ca martori.
Va multumesc pentru raspunsuri!

Foarte greu sa pot rezolva ceva in timp scurt, pacat pentru toti cei care au muncit atatia ani si acum drepturile lor sunt interzise sau f. greu de obtinut, lucru ce te face sa renunti de cele mai multe ori.

elena20152015 a scris:

....
Oricum nu am cum demonstra ca colegul sau a obtinut adeverinta de grupa.
Colegii lui se feresc sa dea informatii.

Multumesc.


Se poate cita ca martor in litigiul promovat de tatal dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere dosar pensionare limita de virsta cacenschivio_GL; cacenschivio_GL; Buna Ziua!O intrebare pe forum..unui coleg de serviciu i-a fost respins doarul de pensionare limita de virsta pe motivul ca doua adeverinte de grupa emise de o ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)
Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)