O societate straina A vinde marfa unei societati B din Romania. Aceasta presteaza un serviciu unei societati C din Romania. Societatea A si societatea C sunt membre ale unui grup din Olanda. Din cauza ca B intra in insolventa se incheie un contract de mandat intre A+B+C prin care A il mandateaza pe C sa ii recupereze banii datorati de B. In virtutea acestuii mandat C ii plateste direct lui A contravaloarea in valuta a datoriei pe care C o are la B in lei. In felul acesta se sting datoriile dintre cele 3 parti. Intrebarile mele ar fi :
- este valabil din punct de vedere juridic un astfel de contract?
- cum se inregistreaza in contabilitate acest contract precum si plata efectuata
In cazul in care s-au stins datoriile direct , nu inteleg care mai este rolul contractului de mandat .Parerea mea este ca s-a utilizat acordul trilateral .Exista o relatie contractuala intre Csi B ?
Nu vad utilitatea acestui tip de contract.
Pur si simplu stingeti debitele prin modalitatile admise de lege.
Daca s-a deschi procedura de faliment, atunci este dificil, intrucat A este creditoare fata de B si C este debitoare fata de B.
Daca B datoreaza o suma mai mare lui A decat trebuie sa incaseze de la C, si B nu este in procedura de faliment, atunci se justifica doar recuperarea direntetei de plata neachitata, iar C iese din discutie.
legea insolventei nu permite compensarile dupa data intrarii in insolventa...culmea absurdului!!!- societatea C va trebui sa plateasca sumele datorate firmei B...insa firma A nu are certitudinea ca isi va incasa obligatiile (aceasta intrand pe tabloul creditorilor si asteptand la rand distribuirea)
daca inteleg eu bine in momentul in care firma respectiva intra in insolventa si factureaza sa spunem unui furnizor de al ei un serviciu nu se pot compensa? este obligatoriu ca cel care a devenit client in acel moment sa plateasca si apoi banii sunt trimisi catre creditori in ordinea din tabelul de creditori?