Legea nr. 70/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015 si care se va aplica din 9 mai, plafoneaza tranzactiile in numerar efectuate atat de firme, cat si de persoanele fizice.
Firmele vor putea incasa bani in numerar de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, doar in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana
Pe langa limitele impuse tranzactiilor in numerar efectuate intre firme sau intre firme si persoane fizice, Legea nr. 70/2015 introduce si un plafon pentru operatiunile realizate intre persoane fizice.
Concret, operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie, se mentioneaza in noile prevederi.
Va multumesc pentru raspuns!
Tocmai am citit si eu legea, dar nu am reusit sa inteleg daca amendat este doar centrul de evenimente sau si persoana fizica care a facut plata....:">
Ce este de facut in aceasta situatie? Centrul de evenimente ar trebuii sa restituie banii care i-a incasat peste acest plafon si sa anuleze bonul fiscal, urmand ca persoana fizica sa faca plata prin banca?...sau exista si alte rezolvari?:-/
Potrivit Legii 70/2015:
Art. 4. - (1) Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
(2) Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare- cumpărare cu plata în rate, conform legii.
Puteti corecta bonul din acea data potrivit procedurii din OUG 28/1999, si sa incasati doar 10000 lei numerar in acea data (motiv: eroare tastare in casa marcat), restul prin banca.
Totusi se putea intocmi un contract in care sa se precizeze ca e cu plata in rate si astfel se putea plati in numerar, in mai multe rate.
Va multumesc!
Lucrurile au stat asa: pe 16 mai s-a desfasurat evenimentul (nunta) iar pe 17 mai de dimineata s-a emis factura impreuna cu bonul fiscal si tot atunci s-a platit.Contractul intre cele doua parti s-a incheiat la data de 17 mai. Sa spunem ca eu sunt persoana fizica, ceea ce ma intereseaza este daca sesizez asta autoritatilor voi primi si eu amenda inclusiv pentru ca am facut plata catre restaurant?...Ideea este ca cei de la restaurant nu vor sa remedieze situatia, nu stiu de ce..#-o