avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis de conducere pentru neacordare de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis de conducere pentru neacordare de prioritate, cu pieton pe trecere ,,ascuns'' de o masina

Buna seara,
Rog sfatuiti-ma cum sa procedez !
Mi s-a retinut permisul pe 30 zile + bonus 4 puncte amenda pentru urmatoarea situatie:
- strada cu sens unic cca 70 metri, 2 benzi inguste, banda din stanga pentru circulatie normala, banda din dreapta parcare masini perpendicular pe axul strazii. Trecerea de pietoni la 10 metri de capat. Viteza pe care o aveam nu era mai mare de 20 km/h. Masina de politie cu 2 agenti ,,parcata'' (panda) in capatul strazii cu fata spre sensul meu de mers. Inainte de trecerea de pietoni era parcata masina unui distribuitor (un vw caddy parca). Dupa ce am trecut de trecerea de pietoni am fost oprit si mi s-a retinut permisul pentru neacordare de prioritate a unui pieton pe care din unghiul lor de vedere (a politistilor) era pe trecere si...sa ma ierte Dumnezeu, nu m-am nascut SuperMan sa vad prin tabla unei masini daca e cineva dincolo de ea...
Ce fac depun plangere? Am vreo sansa sa-mi recuperez permisul?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 19:38, 11 Iunie 2015
Intrebarea simpla la care va trebui sa raspundeti in fata instantei in cazul contestarii procesului verbal de constatare a constraventiei va fi daca pietonul era sau nu pe trecerea de pietoni.



[Daca mai sugerati cuiva sa minta in instanta, va dau avertisment]
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu l-am vazut pe trecere.
Atunci asta trebuie sa sustineti in fata instantei dar daca contraventia a fost inregistrata video de echipajul de politie este putin probabil sa aveti sanse de castig.
Inregistrarea contraventiei (daca a fost inregistrata video, de regula cand masina politiei este MCV) trebuia consemnata in procesul verbal de constatare a contraventiei.


Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu era MCV echipat cu camera video, era un echipaj al politiei locale. Se pare ca pe stalpul de iluminat de langa unde erau, este montata o camera de supraveghere, fiind ca am fost avertizat de existenta ei. Luand-o logic: ce conducator auto poate fi atat de pr...t sa nu acorde prioritate pietonilor cand are la 2 lungimi de masina 2 politisti care se uita la el ?
Politia locala nu are atributii in sanctionarea tuturor contraventiilor savarsite de catre conducatorii auto printre care si nerespectarea acordarii prioritatii pietonilor la trecerea de pietoni.
Politia locala isi desfasoara activitatea in baza legii 155/2010 iar la art. 7 sunt prevazute faptele pe care le pot constata si sanctiona in domeniul circulatiei pe drumurile publice

art.7
In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii:
a) asigura fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei pe drumurile publice;
...............................
h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar;
i) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule;
j) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor rutiere de catre pietoni, biciclisti, conducatori de mopede si vehicule cu tractiune animala;
k) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap;
l) aplica prevederile legale privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale;
m) coopereaza cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru identificarea detinatorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a stationarii neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public.

Nu va lasati indus in eroare de atributia politiei locale de a sanctiona fapte savarsite in zona pietonala.
Zona pietonala nu este trecerea de pietoni, circulatia se desfasoara conform prevederilor art. 159 din regulam. de aplic. a OUG195. .

art.6-OUG195
39. zonă pietonală – perimetrul care cuprinde una sau mai multe străzi rezervate circulaţiei pietonilor, unde accesul vehiculelor este supus unor reguli speciale de circulaţie, având intrările şi ieşirile semnalizate în conformitate cu prevederile legale;

HG 1391-reg.aplic. oug 195
Art. 159. – În zona pietonala, semnalizata ca atare, conducatorul de vehicul poate intra numai daca locuieste în zona sau presteaza servicii publice „din poarta în poarta” si nu are alta posibilitate de acces. Acesta este obligat sa circule cu viteza maxima de 5 km/h, sa nu stânjeneasca sau sa împiedice circulatia pietonilor si, daca este necesar, sa opreasca pentru a permite circulatia acestora.

Puteti contesta procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare la judecatoria pe a carei raza de competenta a fost savarsita fapta solicitand anularea procesului verbal, a sanctiunii principale si a celor complementare, punctele de penalizare si perioada de suspendare.
Va bazati contestarea in drept pe lipsa calitatii politiei locale de a sanctiona fapta respectiva si sustineti ca pietonul nu era pe trecere.
Odata cu depunerea plingerii la judecatorie solicitati eliberarea unui certificat de grefa cu care mergeti la politia rutiera sa va restituie permisul pana la finalizarea procesului.
Trebuie sa platiti o taxa judiciara de 20 lei.
Daca tot depuneti plingere impotriva politiei locale puteti sa atrageti si atentia ca politia locala nu era echipa corespunzator, conform legii trebuie sa aiba insemne aparte de politia nationala, culorile masinilor si ale uniformelor sunt altele decat cele ale politiei nationale.
Este mult de discutat pe aceasta tema dar ptr a nu complica lucrurile va rezumati doar la lipsa calitatii politiei locale de a sanctiona fapta pentru care v-a fost suspendat permisul.

Politia locala comite un abuz atunci cand sanctionand fapte pentru care nu este abilitata, doar faptele prevazute la art. 7 din legea 155/2010 le pot constata si sanctiona.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie dmdaniel dmdaniel Buna ziua! Va rog, am si eu o nelamurire: Am inteles ca exista sau va fi propusa o lege prin care orice politist, chiar daca nu e de la circulatie, te ... (vezi toată discuția)
Politia comunitara poate sa te amendeze la circulatie motriuc_radu motriuc_radu Buna . Astazi am intrat pe interzis cu masina in botosani . Politia comunitara are dreptul sa i-mi dea amenda sau numai politia circulatiei ? (vezi toată discuția)
Am fost amendat pentru conducere fara permis desi eu nu circulam gabystoica gabystoica pe data de 22 aprilie fiind cu masina la un prieten,a sosit un echipaj de politia locala si a intrebat a cui este masina de la poarta ,eu am spus ca este ... (vezi toată discuția)