avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Romania de cetatean american
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Romania de cetatean american

Fiica mea s-a casatorit cu un cetatean american acum aproximativ 4 luni. Relatia nu mai merge si acum vrea sa divorteze. Vrea sa se intoarca in Romania cat mai curand. El spune ca nu are bani de avocat sa intenteze divortul. Ei nu au nimic de impartit, nici copii, evident. Fiica mea a obtinut permisul de munca in SUA, permis cu care poate calatori. Intrebarea este daca fiica mea poate veni acasa in Romania sa divorteze de aici. Si care ar fi procedura? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:37, 30 Aprilie 2017
Da, poate veni sa divorteze aici.

Va trebui prima data sa inregistreze certificatul de casatorie pe teritoriul Romaniei. Se numeste : exequator.

Apoi va putea introduce actiunea de divort in Romania.

In conditiile date, desfacerea casatoriei se va putea face in mod exclusiv prin instanta.
Puteti divorta in Romania daca:

-transcrieti casatoria in Romania si
-daca locuiti efectiv 1 an inainte de data introducerii actiunii.

In acest sens sunt disp.urmatoare din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, care a intrat in vigoare la 1 martie 2005.

Astfel, in baza art. 3 alin. 1 lit. a, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie in ultimul rand, introducerii cererii resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii .

Buna ziua, Alexandru ma numesc
In aceeasi situatie sint si eu doar ca eu nu am GC, am fost in USa cu viza de munca dar acum sint in Cluj.Eu cetatean roman casatorit in FL cu cetatean american, vrem sa div, nu avem bunuri sau copii impreuna, dar ea are un copil care este inainte de casatorie, mentionez ca copilul nu este adoptat de mine Intrebarea mea este daca un divort facut in Romania este recunoscut si in FL? Pentru ca as dori ca casatoria noastra sa fie desfacuta si in USA nu doar in RO. Trebuie transcris si in FL? Din ce am mai citit parerile sint impartite, unii spun ca FL s-ar putea sa nu recunoasca un divort facut in RO pentru o casatorie incheiata in FL.
Cineva a lasat un mesaj la un alt caz asemanator cu acesta spunind ca sotul roman, neavind GC si aflat in Romania casatorit in USA cu cetatean american, ar putea primi interdictie definitiva de a mai calca pe pamant american? De ce cineva aflat in aceasta sitiatie sau eu ar primii interdictie de a mai pleca in USAdaca divortam? Care sint bazele juridice care ar justifica o asemenea decizie. Casatoria nu este ceva impotriva legii.
Astept pareri de la cei aflati in acesta situatie sau de la oricine care are cunostinte in acest domeniu.
O zi buna tutror.
Alex
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2017
ContSters428535, utilizator
Se poate divorta in Romania daca se va stabili in Romania.
Daca el coopereaza la divort lucrurile pot fi mai simple in privinta duratei si chiar poate sa divorteze mai rapid decat cum se divorteaza in Romania.
In SUA se divorteaza mult mai usor dar ii costa mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere casatorie Marcel Mihalache Marcel Mihalache In ce conditii se poate desface in Romania o casatorie incheiata in alt stat (SUA)? Care este instanta competenta? Mentionez ca sotul este cetatean american ... (vezi toată discuția)
Divort in urma casatoriei in egipt CarmenZaharia CarmenZaharia Buna dimineata, M-am casatorit in Egipt , cu un cetatean egiptean. Casatoria a fost incheiata prin avocat , dar am facut personal o cerere pentru inscrierea ... (vezi toată discuția)
Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)