avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cesiune loc de veci
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cesiune loc de veci

La decesul tatalui, fica lui, a concesionat de la Cimitirul din Cluj in numele familiei , pentru tatal decedat un loc de veci de 4.50m2 . Tatal a fost inhumat in decembrie 1974 in acel loc de veci.
In registrul Cimitirului Central s-a inregistrat ca si concesionar a locului de veci familia nu decedatul inhumat.
De la data concesionarii locului pana in anul 2014 toata corespondenta si platile catre cimitir s-au facut de sotia defunctului fara nici o referire la familie ca si grup.
Chiar mai mult in anul 1979, sotia decedatului a solicitat aprobare pt executarea unei lucrari pe parcela concesionata. Lucrarea a fost avizata si pentruca mormantul era la margine langa sosea i s-a concesionat sotiei nu familiei o extindere de teren de 2.4m2 in vederea consolidarii marginii mormantului. In anul 1994 sotia defunctului a platit pt prelungirea concesiei pentru inca 20 de ani pana in anul 2014 suprafata de 6.9m2 (4.5 m2 concesionati in 1974 + 2.5m2 concesionati in 1981).
In anul 2014 fica decedatului a platit pt extinderea concesiei pentru inca 20 de ani pe perioada 2014 – 2034.
La data achitarii concesiei in anul 2014 s-a ridicat pentru prima data (de catre functionarii de la Cimitir care incasau plata), problema ca mormantul este inregistrat in registrul cimitirului pe familia nu pe numele decedatului si ca trebuiesc facute demersuri pt clarificarea situatiei.
Primaria prin Directia Tehnica, Serviciul Administrare Cimitire Domeniul Public a eliberat o adeverinta pentru a servi la notar prin care arata ca parcela cesionata in suprafata de 6.9m2 apartine familiei.
Pe baza acelei adeverinte fica defunctului a dat o declaratie notariala pe proprie raspundere care definea membrii familiei la data decesului tatalui in 1974.
Declaratia nu a fost suficienta pentru transcrierea concesiunii de pe familie pe membrii familiei motiv pt care ne-am adresat Judecatoriei ca sa dea o sentinta prin care sa se recunoasca dreptul membrilor familiei , ramasi in viata, asupra locului de veci.
Instanta a decis in favoarea mamei si ficei pe care le-a considerat mostenitoarele in viata a defunctului, ptca ceilalti doi membrii ai familiei fiind deja decedati si inhumati la locul de veci cesionat. Primaria a facut apel la hotararea judecatoreasca justificata pe lipsa certificatului de mostenitor.

Stiti care ar fi modalitatea juridical de clarificare a acestei situatii??
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2015
dubick, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mirea Alexandrina , utilizator 02:40, 7 Aprilie 2018
Trebuiesc corect intelese anumite termene
La decesul tatalui, fica lui, a concesionat de la Cimitirul din Cluj in numele familiei , pentru tatal decedat un loc de veci

Dreptul de concesiune reprezinta strict dreptul de utilizare loc de inhumare pentru perioade contractual prevazute
Contractul de concesiune nu reprezinta document care sa ateste dreptul de proprietar al titularului contractului asupra terenului de inhumare
Primaria a facut apel la hotararea judecatoreasca justificata pe lipsa certificatului de mostenitor
.
Pentru solutionare dezbateti masa succesorala,iar in baza certificatului de mostenitor urmeaza ca administratia cimitirului sa incheie nou contract de concesiune loc de inhumare
Va multumesc pt raspuns, poate nu a fost clar modul in care m-am exprimat.

Dreptul de concesiune reprezinta strict dreptul de utilizare loc de inhumare pentru perioade contractual prevazute.
Stiu asta ca nu suntem proprietari.

Ce nu il inteleg este, de ce daca concesiunea a fost inscrisa pe "familia X" (Intre timp am ingropat 2 frati in locul de veci) dupa mai bine de 40 de ani suntem solicitati sa schimbam din familia X pe "mostenitori". Mai exista in viata 2 urmasi directi ai tatalui inhumat mama si fica. Mama nu doreste ca toti urmasii care nu sunt de gradul 1, si nu au numele X sa fie ingropati acolo. Daca se face succesiunea toti acestia devin parte a contractului de cesiune.

Ce se poate face pt a transfera cesiunea de pe "familia X" care a domiciliat in locul "Y" celor 2 membrii ramasi in viata.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2015
dubick, utilizator
Tatăl meu MIREA TIBERIE in data de 08/05/1981,a cgomcesionat un loc de veci in cimitirul Bora Slobozia in suprafața de 12 metri pătrați pe termen nelimitat. La data de 06/08/2002 tatăl meu a decedat .A fost înmormântat
pe acest loc concesionat de el. In data de 11/12/2012 a decedat soția acestuia respectiv mama mea Mirea Afrodita și a fost înmormântat pe acest teren ocupând locul al doilea .Mostenitorii lelali sunt fiicele : Rânca Ștefania și respectiv eu Mirea Alexandrina .Succesiunea după ultimul decedat mama mea s-a făcut in data de 9/10/2013.La dezbaterea masei succesorale s-a omis a se trece acest loc de veci urmând sa se facă un supliment de certificat de Moștenitor cu acest teren concesionat . La data de 21/03/2018 M am prezentat la Firnizor Servicii Publice Slobozia SRL pentru a achita taxa terenului concesionat. Am achitat 560 RON pe toată perioada restanta pana la zi.astfel am aflat ca trebuia trecut in masa succesorala pentru obținerea certificatului de moștenire și pentru acest teren concesionat . Dorind sa aduc la cunoștința surorii mele de aceasta omisiune , ma informează ca soțul ei Râncă Gheorghe a obținut un contract de concesionare pe numele lui in data de 23/02/2013 cumențiunea că se anulează contractul inițial -contractul tatălui meu Mirea TIBERIE
Deci la doua luni după decesul mamei mele , încă nu se dezbătute masa succesorala , ginerele concesionează locul de veci al părinților mei și al surorii mele respectiv soția sa .
Intrebarea mea este avea dreptul acest cumnat sa treacă locul de veci pe numele lui fără un temei legal?
Dacă nu avea acest drept , intrebarea a doua este cum se poate anula contractul pe care îl deține el , Ranca Gheorghe
fiind un document ce poarta toate semnăturile și este ștampilat și parafat.:director SPAA;;Administrator cimitire; oficiul juridic ;și persoana care l-a întocmit .
Va mulțumesc și astept un raspuns . 07/04/2018 Mirea Alexandrina

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mormintele defunctilor - se trec la notariat, la mostenire ? cristiannegru cristiannegru Eu si tata am avut impreuna un Act de concesionare pe 2 locuri ( mormant tata + mormant mama), mama - concesionara, eu - co concesionar. Acum mama a ... (vezi toată discuția)
Loc de veci ghencea civil alexandru57 alexandru57 Am o mostenire inca nedezbatuta in urma mortii tatalui si a fratelui meu,care consta in doua locuri de veci in cimitirul ghencea civil.trebuie sa ma prezint ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. avem o disputa in familie pe un loc de veci, în ... RaspundeAcum RaspundeAcum Bună ziua. Avem o disputa in familie pe un loc de veci, în sensul că titularul actului de propietate - unchiul meu a decedat recent. In acel loc de veci ... (vezi toată discuția)