Art.7 din Legea 119/1996 rep. prevede:
(3) Comandantul navei poate incheia casatorii numai intre persoane de cetatenie romana.
(4) Daca nasterea sau decesul are loc pe o aeronava, in timpul unei calatorii in afara teritoriului Romaniei, evenimentul se inregistreaza de comandantul aeronavei in carnetul de drum.
(5) Inregistrarile facute in jurnalul de bord sau in carnetul de drum, potrivit alin. (2) si (4), vor cuprinde toate datele necesare intocmirii actului de stare civila, precum si semnaturile cerute de lege, ele facand dovada evenimentului pana la intocmirea actului in conditiile prevazute de alin. (6).
(6) Comandantul navei sau al aeronavei elibereaza persoanelor indreptatite o dovada cu privire la inregistrarea facuta, iar la sosirea in tara inainteaza prin capitania portului, respectiv prin comandantul aeroportului, un extras de pe jurnalul de bord sau de pe carnetul de drum, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor al sectorului 1 al municipiului Bucuresti, care va intocmi actul de stare civila.
De unde deducem ca pe teritoriul Romaniei, comandantii de aeronave nu au dreptul sa oficializeze casatorii.
Motive: conform legii declaratia de casatorie se face personal de catre viitorii soti, in scris, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, la primaria competenta, misiunea diplomatica ori oficiul consular unde urmeaza a se incheia casatoria. Ofiterul de stare civila dispune publicarea declaratiei de casatorie in ziua primirii acesteia. Casatoria se incheie dupa 10 zile de la afisarea declaratiei de casatorie, termen in care se cuprind atat data afisarii, cat si data incheierii casatoriei. Ori cum nimeni nu calatoreste cu avionul continuu 10 zile fara a ateriza nu se justifica incheierea casatoriei in timpul calatoriei, adica in aer. Comandantii nu sunt ofiteri de stare civila.