avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU PUERICULTURA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU PUERICULTURA

Buna ziua!
Daca dupa ce imi efectuez cele 126 zile pre si post natal, optez sa ma intorc la serviciu si sa intre in CIC sotul meu pot sa mai iau si acele 30 de zile concediu puericultura?
E nevoie sa fac acele cursuri de puericultura pentru asta, avand in vedere ca sunt mama si sunt la al doilea copil (mie mi s-ar parea logic sa die obligatorii pentru tati, nu si pentru mame...) ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: aureliao2015 , utilizator 11:59, 11 Iunie 2015
Concediu paternal este de maxim 15 zile lucratoare, in situatia in care tatal a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura.

Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

Prin urmare, legea nu obliga pe mama sa obtina acest atestat, iar concediul paternal se acorda numai tatalui , nu si mamei.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si daca tatal ia doar 15 zile de concediu paternal, de ce se scade o luna intreaga din concediul de ingrijire pe care il are mama?
Concediu paternal este una, iar concediu pentru cresterea copilului este altceva. Cele doua situatii sunt reglementate de acte normative diferite.

1. Legea nr.210/1999
ART. 1
(1) Concediul paternal
se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
...
ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

2. OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

art.11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Norme de aplicare a OUG nr.111/2010
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...

In speta:
- daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, atunci durata CCC pentru mama nu se reduce cu o luna.

- daca tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna, indiferent daca tatal solicita sau nu acest lucru.
In concluzie, intrebarea mea initiala nu a fost bine formulata. Trebuia sa intreb daca eu pot beneficia de concediul prevazut in OUG 111/2010 art 11 alin, a) in cazul in care imi efectuez cele 126 zile pre/post natal.
Inteleg ca da, mai mult decat atat, constat ca am dreptul sa optez si pentru mai mult decat o luna, in conditiile in care angajatorul va agrea ideea (asta fara legatura cu dreptul legal)...
Din asta deriva o alta intrebare: in aceasta perioada sotul ar putea primi in continuare indemnizatia, iar eu sa beneficiez de plata din bugetul unitatii in cuantum de 85% ca pentru orice concediu ingrijire copil?
Iar in cazul in care el opteaza pentru concediu fara plata, i se considera intreruperea vechimii in munca?
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2015
aureliao2015, utilizator
In perioada cand tatal copilului intra cel putin o luna in CCC dvs. puteti alege intre a lua concediu fara plata sau a lucra si a primi salariu.

Alte discuții în legătură

La ce concediu are dreptul tatal la nasterea copilului? Elena_76 Elena_76 Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: In cazul nasterii unui copil cand mama beneficiaza de concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Lumysss Lumysss Buna ziua, am si eu cateva intrebari legate de acest subiect si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un baietel care inplineste 2 ani pe 03.11.2016 si am ... (vezi toată discuția)
de câte zile libere beneficiază tatăl la al doilea copil CristianJr CristianJr voi fii tata din nou in ianuarie si as vrea sa stiu daca mai am dreptul la 5 zile libere ca sefii spun ca doar la primul copil am dreptul (vezi toată discuția)