avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... La ce concediu are dreptul tatal la nasterea copilului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

La ce concediu are dreptul tatal la nasterea copilului?

Buna ziua. Am urmatoarea intrebare:
In cazul nasterii unui copil cand mama beneficiaza de concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 sau 2 ani are dreptul la ceva concediu in acest sens si tatal copilului? si daca da in baza carei legi ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:07, 1 Noiembrie 2012
1. Din Legea concediului paternal, nr. 210/1999:

Art. 1
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.


Art. 4
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


2. - Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


- Adica daca mama solicita CCC atunci si dvs. trebuie sa intrati in CCC cel putin o luna de zile, in caz contrar mama va pierde o luna de CCC.
copilul in cauza este nascut inainte de data mentionata... in cazul asta se mai aplica aceste prevederi ? ... si in caz pozitiv tatal trebuie sa faca si el aceiasi documentatie pentru a beneficia de o luna de CCC (dosarul care se intocmeste este destul de stufos) ? ...
Nu sunt aplicabile prevederile art.11 din OUG nr.111/2010 daca copilul s-a nascut inainte de data de 01.03.2012.
multumesc pentru raspunsuri
1.Buna Ziua am si eu o intrebare traiesc in concubinaj se mai aplica OUG 111/2010 sunt obligat sa intru si eu in CCC iar daca nu o fac mama copilului o sa piarda o luna din CCC.

2.Si inca ceva puteti sa imi spuneti daca la primu copil nu am beneficiat de cela 10 zile pot sa beneficez acum la nasterea celuilat copil. Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Concediu puericultura aureliao2015 aureliao2015 Buna ziua! Daca dupa ce imi efectuez cele 126 zile pre si post natal, optez sa ma intorc la serviciu si sa intre in CIC sotul meu pot sa mai iau si acele 30 ... (vezi toată discuția)
Concediul de paternitate Micaela Tudor Micaela Tudor Buna ziua, Societatea are urmatoarea situatie: Tatal copilului lucreaza la noi in societate. Mama copilului nu lucreaza si nu sunt casatoriti. Mama ... (vezi toată discuția)
Viitor tatic analici analici Buna ziua Sotia mea este insarcinata,dupa nastere ea doreste ca dupa trei luni sa revina la serviciu si sa preiau eu sarcina de a sta acasa cu copilul ... (vezi toată discuția)