avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de paternitate

Buna ziua,

Societatea are urmatoarea situatie:

Tatal copilului lucreaza la noi in societate. Mama copilului nu lucreaza si nu sunt casatoriti. Mama ieri a nascut. Intrebarea este : noi ca societate suntem obligati sa trimitem angajatul in concediu de paternitate? Chiar daca face o cerere prin care solicita acest lucru? Stiu ca tatal nu mai beneficiaza de acea luna de concediu crestere copil obligatorie, deoarece ei nu sunt casatoriti.

va multumesc anticipat.


Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
Micaela Tudor, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:07, 25 Iunie 2012
Trebuie sa faceti distinctie intre concediu pentru cresterea copilului, acordat in baza OUG nr.111/2010 si concediu paternal acordat in baza Legii nr.210/1999 .

1. Concediu paternal - Legea nr.210/1999
Art. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
...

2. Concediu pentru cresterea copilului - OUG nr.111/2010
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară.
....

Cererea pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, la acre se ataseaza copie a certificatului de naştere al copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru tatici la nasterea copilului bikebike bikebike la cate zile libere are dreptul un tatic dupa nasterea copilului?sunt platite? mentionez ca este angajat la buget,si anume in MAI (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tatal copilului vioreltudorascu vioreltudorascu Buna ziua Ce vechime trebuie sa am ca si angajat ca sa pot beneficia de concediu de paternitate? (vezi toată discuția)
Concediu paternal draganmariana draganmariana Va rog frumos sa -mi spuneti care sunt pasii de urmat la personal in urmatoarea situatie: In luna decembrie 2011 o sa am un angajat care doreste sa-si ia ... (vezi toată discuția)