avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu paternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu paternal

Va rog frumos sa -mi spuneti care sunt pasii de urmat la personal in urmatoarea situatie: In luna decembrie 2011 o sa am un angajat care doreste sa-si ia concediu paternal . Ce acte trebuie sa intocmesc ? Va multumesc foarte frumos pentru intelegere.Astept raspunsul d-vtra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 23 Septembrie 2011
Buna ziua,

Astfel cum prevede, art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concediul paternal constituie o cauza de suspendare a contractul individual de munca din initiativa salariatului.

In consecinta, angajatorul procedeaza legal in ceea ce priveste suspendarea contractului individual de munca ca urmare a cererii formulate de salariat pentru acordarea concediului paternal.

Insa, pe durata concediului paternal angajatorului ii revine obligatia sa plateasca tatalui, din fondul de salarii, o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective calculata pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza

Concediul paternal este reglementat de:
1) Legea nr. 210/1999;
2) Hotararea Guvernului nr. 244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999;
3) Contractul colectiv de munca la nivel national pentru anii 2007-2010;

Dispozitiile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 210/1999 stabilesc ca, in cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare
Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective (art. 2 alin (3)).
Conform art. 4 alin. (1) din acelasi act normativ, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
Din interpretarea prevederilor legale enuntate rezulta ca tatal copilului nou nascut asigurat in sistemul asigurarilor sociale de stat are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare, iar daca a urmat un curs de puericultura, durata concediului este de 15 zile lucratoare. Pe durata concediului paternal, tatal este platit cu o indemnizatie din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
La art. 3 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 se stabileste ca, concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea.
Iti multumesc frumos pentru raspuns, dar nu am inteles nimic. Eu cred ca nu am fost inteleasa.
Deci sotia acetuia naste , el vine la personal si depune cerere pentru crestere copil. Eu ii emit decizie de suspendare pe ce perioada? Cand poate veni cu cererea? imediat dupa ce se naste copilul? Of, greu este cand nu stiu. Te rog sa ma luminezi.
Imediat dupa nasterea copilul se va depune cererea pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului ... la cerere va anexa copia certificatului de nastere a copilului.
In baza acestor acte , veti emite decizia de supendare a c.i.m. in baza art.51 lit.a C.mun.

p.s.
ati confundat termenii unul este concediu paternal care se acorda in baza Legii nr.210/1999 si altul este concediu pentru cresterea copilului care se acorda in baza OUG nr.111/2010 .


-------------

@ DINESCU FLORENTA

De la 01.01.2011 nu mai avem CCMN ... referirea la fostul CCMN nu mai are nico relevanta la ceea ce doreste userul sa afle.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de paternitate militari nseitan nseitan poate beneficia un militar de concediu de paternitate prelungit daca are atestat de puericultura? daca da in baza carei legi? va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tatici la nasterea copilului bikebike bikebike la cate zile libere are dreptul un tatic dupa nasterea copilului?sunt platite? mentionez ca este angajat la buget,si anume in MAI (vezi toată discuția)
De cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului? orora orora Buna ziua, Va rog sa imi spuneti de cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)