Cum incep sa se indeplineasca obligatiile stabilite in cadrul termenului de supraveghere intr-o sentinta penala in cazul amanarii aplicarii pedepsei?
Cum se ia legatura cu serviciul de probatiune? Se prezinta persoana la sediul lor dupa ce hotararea ramane definitiva?
Va multumesc
LEGE Nr. 252 din 19 iulie 2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune
ART. 50
După primirea copiei de pe hotărârea judecătorească prin care a fost dispusă supravegherea unei persoane de către serviciul de probaţiune, şeful serviciului desemnează un consilier de probaţiune manager de caz.
ART. 51
(1) În termen de 5 zile de la primirea copiei de pe hotărârea judecătorească, consilierul de probaţiune manager de caz convoacă persoana supravegheată la serviciul de probaţiune, stabilind data la care aceasta este obligată să se prezinte la sediul serviciului. Convocarea se face prin: scrisoare recomandată cu confirmare de primire, agenţi procedurali, personal al serviciului de probaţiune, notă telefonică, prin intermediul poştei electronice sau prin orice alt mijloc ce asigură dovada primirii convocării.
(2) În cazul în care persoana convocată nu se prezintă la sediul serviciului de probaţiune la data stabilită conform alin. (1), consilierul de probaţiune manager de caz reia procedura de convocare potrivit alin. (1). În caz de neprezentare a persoanei convocate, consilierul de probaţiune solicită organelor de poliţie sprijin pentru identificarea şi contactarea acesteia.
(3) În situaţia în care persoana nu este găsită sau locuieşte într-un alt stat şi întrevederea de evaluare nu poate fi realizată, consilierul de probaţiune încunoştinţează organul judiciar despre imposibilitatea punerii în executare a hotărârii judecătoreşti.
(4) În situaţia în care persoana a primit convocarea, dar nu se prezintă la serviciul de probaţiune, consilierul de probaţiune verifică motivele neprezentării, putând solicita sprijinul organelor de poliţie în acest sens. În situaţia în care persoana refuză să se prezinte şi neprezentarea nu este justificată, dispoziţiile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
(5) Adresa prevăzută la alin. (3) şi (4) este însoţită de dovezi care să ateste demersurile efectuate în acest sens, inclusiv cele referitoare la colaborarea cu organele de poliţie în vederea contactării persoanei.
(6) Consilierul de probaţiune poate solicita organelor de poliţie date şi informaţii despre persoana în cauză.