avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decesul parintelui care exercita autoritatea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decesul parintelui care exercita autoritatea parinteasca

Situatia de fapt: copil DIN AFARA casatoriei incredintat mamei. Mama decedeaza.
Intrebarea: Tatalui, care NU este decazut din drepturi, ii revine automat exercitiul autoritatii parintesti dupa decesul mamei? Trebuie sa faca o cerere de modificare a hotararii prin care s-a stabilit ca autoritatea parinteasca se exercita de catre mama (pe art. 403 NCC)?
Multumesc!
Art. 507
Daca unul dintre parinti este decedat, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau daca, din orice motiv, se afla in neputinta de a-si exprima vointa, celalalt parinte exercita singur autoritatea parinteasca.

doar daca cineva i se impotriveste, se va ajunge la judecata, altfel, nu.
Se împotrivește bunica. Copilul locuiește împreună cu ea și este puternic influențat de aceasta (are doar 10 ani).
Bunica a formulat deja o acțiune pe temeiul art. 399 NCC și cred că ar fi bine ca tatăl pârât să formuleze cerere reconvențională prin care să ceară, în temeiul art. 403 NCC, modificarea hotărârii prin care minorul a fost încredințat mamei lui, în prezent decedată. Concomitent cu această acțiune, a cerut și un ORDIN DE PROTECȚIE împotriva tatălui.
Ce părere aveți?

Mulțumesc frumos!
Este clar ca trebuie ca tatal sa se apere la modul deosebit de serios.
Daca minorul nu vrea sa stea cu el va fi un fel de lupta cu morile de vant...
Tatal ar putea deveni un Don Quijote...daca nu abordeaza si problema cu relationarea corespunzatoare cu minorul...
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna ziua. O solutie ar fi si medierea unde tatal si bunica pot discuta si ajunge la o intelegere avand in vedere noua situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)
Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor chiristi chiristi Bună ziua Ce trebuie sa fac în cazul decesului mamei copilului meu , noi fiind divorțați iar copilul a fost incredințat ei spre creștere după codul ... (vezi toată discuția)