Buna ziua, vreau sa cumpar un teren pe care se afla si o casa de doua camere construita fara autorizatie, ce ma sfatuiti sa fac, sa cumpar terenul sau nu ?Pot sa cumpar terenul daca casa e construita fara acte? Pot sa fac acte pe casa dupa ce cumpar terenul sau primesc amenda si trebuie sa o demolez eu? Terenul se afla la 15 km de Bucuresti si este trecut in intravilan, are cadastru si intabulare pe teren, asa a zis proprietarul, va multumesc pentru orice sfat.
Ideal ar fi ca actualul proprietar sa isi faca acte si pe casa, este posibil si foarte usor, apoi sa cumparati dvs., cu exceptia faptului daca casa este de mica importanta. De amendat sau demolat nu se pune problema daca casa este veche (din ce an este in picioare?).
Maine ma vad cu proprietaul sa aflu mai multe detalii, probabil casa este construita de un an, maxim doi ( cred asta pentru ca nu este finisata la exterior, asta reiese din poza de la vanzare).
Daca este facuta sub doi ani intervine raspunderea contraventionala (in cel mai bun caz) conform legii 10 /95, este problema, am crezut ca este o casa veche, insa in acest caz .. mai analizati un pic situatia.
M-am uitat aseara pe harta din staelit ( harta actualizata in 2012) si se vede o constructie pe acel teren. Daca casa e mai veche de doi ani, eu cum dovedesc acest lucru? Trebuie sa il conving pe proprietar sa imi dea ceva scris la notar? O sa revin cu detalii diseara, dupa ora 16 ma duc sa vad terenul si sa aflu mai multe informatii. Inca ceva, daca cumpar si demolez casa, ce patesc?
Este posibil ca sa existe deja pe numele proprietarului o somatie sau o contraventie constatata, precum si masuri dispuse (respectiv amenda si demolare), trebuie sa verificati.
Dovada ca s-a construit mai inainte se face cu declaratii de martori, cu extras de impozit de la primarie, etc, nu este cazul la dvs., iar construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege.
Deci ...
Iar cat priveste demolarea, parţială sau totală, a construcţiilor se face numai pe baza autorizaţiei de desfiinţare obţinute în prealabil de la autorităţi, deci riscati amenda.
Ar fi bine sa vedeti de ce s-a construit asa si care este situati de fapt acolo.
Achizitie teren
lenuivan
Buna ziua, vreau sa cumpar un teren, pe acest teren a fost o casa, proprietarul a daramat-o, dar nu si-a schimbat contractul, contractul este de vanz-cump, dar ... (vezi toată discuția)