avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... cadastru, carte funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

cadastru, carte funciara

Buna! Sunt in ceata totala si as avea nevoie de o lamurire. Detin un imobil in provincie iar ca si act de proprietate am o hotarare care tine loc de act autentic. La inceputul lui ianuarie am depus actele necesare la o firma autorizata ca sa fac cadastru, intabulare, insriere in cartea funciara. Nu s-a rezolvat nici pana acum, motivandu-se ca : Avem probleme la nivel de primarie deoarece in hotararea pe care o aveti, dvs. detineti casa veche care nu mai exista. Ati construit alta si este dificil sa inscriem imobilul actual dar mai incercam. De la Cadastru mi se spune ca se poate rezolva totul inclusiv transcrierea proprietatii in cartea funciara dar numai prin notariat nicidecum prin intermediul unui cadastrist. Cadastristul nu mi-a dat nici macar un numar de inregistrare desi am platit totul in avans...nu stiu ce sa cred si nu stiu ce am de facut. V-as fi recunoscatoare pentru orice lamurire referitoare la procedura inregistrarii imobilului. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: flori2009 , utilizator 22:57, 26 Martie 2020
A-ti dat prea putine detalii ca sa va putem da un raspuns dar o sa incerc. Prin ``hotarare`` ma gandesc ca va referiti la o hotarare judecatoreasca prin care a-ti dobandit imobilul prin cumparare. Ma gandesc ca a-ti avut un contract de mana de vanzare cumparare. In aceasta hotarare este identificat o constructie care nu mai exista pe teren.

Topograful va trebui sa intocmeasca o documentatie cadastrala prin care sa inscrie imobilul in cartea funciara - teren+casa veche. Chiar daca aceasta casa veche nu mai exista in teren, trebuie radiat acest lucru si in acte. Dupa ce a inscris imobilul in cartea funciara cu casa veche, urmati procedurile legale administrative pentru radierea constructiei vechi din cartea funciara si inscrierea constructiei noi. Ma gandesc ca detineti autorizatii pentru aceste lucruri, daca nu veti plati o amenda si va trebui sa intrati in legalitate.
In mare, cam asta ar fi situatia. Este mai complicata decat pare. Am avut pe rol un proces disjuns din alt proces, am obtinut hotarare care tine loc de act autentic. Pentru ca procesul (procesele) s-au intins pe o perioada de ani, cocioaba pe care o cumparasem prin chitanta de mana nu mai era locuibila si am construit alta in timpul acestor procese, in anul 2013. In final am obtinut hotararea. Evident ca am construit fara autorizatie pentru ca nu eram proprietar legal. Instanta nu mi-a solicitat nimic in acest sens si nici in hotarare nu specifica nimic. Casa veche nu a fost inscrisa niciodata in CF. Cadastristul spune ca o sa fie greu sa inscrie casa noua deoarece in hotararea instantei apare casa veche...Oficiul de cadastru imi raspunde ca, procedura de inscriere in CF, in cazul celor care detin hotarare care tine loc de act autentic, se face strict prin notariat...
Nu stiu ce ar trebui sa fac...desi am platiti totul cadastristului autorizat, astept de aproape trei luni fara nici un rezultat. Sa astept in continuare sau sa incerc la un notariat in cazul in care asa prevede legea...
Raspundeti-mi la o intrebare ca sa pot formula un raspuns. Dumneavoastra cand a-ti cumparat acel imobil cu contract de mana, proprietarul de la care a-ti cumparat avea titlu de proprietate? Sau imobilul avea deja carte funciara?
Nu avea titlu de proprietate in 1995 cand am cumparat, in 1996 proprietarul a decedat iar titlul l-a ridicat un nepot in 2002 dar imobilul nu a fost inscris in cartea funciara.

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare consensuala raisacristina raisacristina In jurul anului 1960 bunicii au cumparat casa printr-o simpla hartie facuta intre parti...prin care se transfera casa in schimbul unei sume de bani. Dupa ... (vezi toată discuția)
Act notarial corneltorcea corneltorcea Buna ziua , vreau sa cumpar o casa si un teren extravilan , iar proprietarul a devenit de curind proprietar pe aceste bunuri (teren si casa ) in urma unei ... (vezi toată discuția)
Etse obligatoriu sa am releve pentru a vinde un teren cu cladire? stelutanicoleta stelutanicoleta buna seara! urmeaza sa vand o proprietate, imobil teren cu casa pe el. Am carte funciara, cadastru . Mi-a zis cineva ca trebuie releve. Trebuie neaparat? o sa ... (vezi toată discuția)