avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare consensuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare consensuala

In jurul anului 1960 bunicii au cumparat casa printr-o simpla hartie facuta intre parti...prin care se transfera casa in schimbul unei sume de bani. Dupa Revolutie terenul pe care este construita casa le-a fost atribuit, din fostele terenuri ale CAP-urilor, chiar proprietarilor constructiei. In prezent, bunicii au titlu de proprietate pe terenul pe care este construita casa dar pe casa....au doat acea hartie de mana. Fostii vanzatori au murit, rudele lor nu stim pe unde sunt....Noi acum doream sa vindem casa si terenul aferent...care ar fi calea cea mai scurta de urmat?
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 10:38, 16 Octombrie 2006
Nu vad nicio problema in ceea ce scrieti... Contractul de vanzare cumparare este necesar sa imbrace forma autentica numai in cazul instrainarii TERENURILOR, nu si a constructiilor. Acel contract scris de mana este unul perfect valabil in ceea ce priveste casa.
Problema este ca la Oficiul de Cadastru, in vederea intabularii, nu accepta dupa cate stiu eu decat acte autentice....nu cred ca se pot duce sa isi inscrie dreptul asupra imobilului constructie in CF cu un act sub semnatura privata...
Am mai purtat o discutie de genul acesta pe undeva pe forum... Prevederea din L. 7 / 1996 (a cadastrului si publicitatii imobiliare) cf. careia pentru inscriere se cerea forma autentica a actului prin care se constituie sau se transmite un drept a avut o viata tare scurta...

Legal vorbind, nu exista niciun impediment pentru inscrierea dreptului asupra casei. Daca totusi cei de la biroul de carte funciara nu sunt la curent cu aceasta modificare (desi ma indoiesc), atrageti-le atentia asupra art. 22 alin. 1 din L. 7 / 1996, asa cum a fost modificat prin OUG 247 / 2005 care prevede: "Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza actului prin care s-a constituit ori s-au transmis in mod valabil."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru, carte funciara flori2009 flori2009 Buna! Sunt in ceata totala si as avea nevoie de o lamurire. Detin un imobil in provincie iar ca si act de proprietate am o hotarare care tine loc de act ... (vezi toată discuția)
Cand ocpi,are calitate procesuala pasiva intr-o cauza... ContSters240032 ContSters240032 Va ros sa-mi spuneti,daca in cazul in care o persoana fizica,isi inscrie in Cartea Funciara fara a avea vre-un drept real, un teren,care nu la dobandit legal ... (vezi toată discuția)
Etse obligatoriu sa am releve pentru a vinde un teren cu cladire? stelutanicoleta stelutanicoleta buna seara! urmeaza sa vand o proprietate, imobil teren cu casa pe el. Am carte funciara, cadastru . Mi-a zis cineva ca trebuie releve. Trebuie neaparat? o sa ... (vezi toată discuția)