avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal si job part-time
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal si job part-time

Buna ziua! Sunt Alina M. si sunt as. medical. Lucrez din 2009 la un loc de munca cu 8h/zi. Sunt insarcinata in 27 sapt acum, iar din 14.05.2015 am intrat in concediu risc maternal de la acest job( munca de noapte, stat in picioare). Mai am un job part-time(munca de cabinet) din luna februarie a acestui an. Intrebarea mea este daca am voie sa mai figurez angajata, dat fiind ca sunt in concediu risc maternal la primul job. Daca da, din 18.07.2015 intru in prenatal, voi putea sa mai fiu angajata la acest job part-time pana in septembrie? Termenul meu este 12.09.2015. Ideea este ca m-ar ajuta la calcularea indemnizatiei pt 1 an, daca mai adaug venituri suplimentare... Multumesc!
Cel mai recent răspuns: puiutza , utilizator 11:11, 2 Septembrie 2015
Legislatia in vigoare nu interzice expres ca in perioadele de concediu medical (inclusiv concediul de risc maternal si concediul de maternitate) sa cumulati indemnizatia de concediu medical cu venituri din salarii.
Multumesc! O zi buna!
Revin cu alte intrebari: daca la al 2-lea job as figura angajata pana in septembrie( termenul nasterii), mai pot lua cele 126 zile concediu si de la al 2-lea job sau nu? De la primul job incep cele 126 zile in 20.07.2015 si termin in 22.11.2015. Daca nu pot toate, pot macar o parte, pana intru in CIC de la primul job? Ma intereseaza doar sa vad cum ma ajuta sa iau mai multi bani si in prenatal si in CIC, dat fiind ca voi alege varianta de 1 an. Cum ar fi mai avantajos?
1. Puteti beneficia de indemnizatie de concediu de maternitate de la toti angajatorii dvs. daca la fiecare aveti lucrate cel putin 22 de zile lucratoare in cele 6 luni premergatoare lunii in care intrati in concediu de maternitate.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
...

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
Multumesc din nou!

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru ccc? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt risc maternal Elena_Aurelia Elena_Aurelia Buna ziua,am eu o problema :indemnizatia pt risc maternal se calculeaza 75 la suta din veniturile brute sau cele net? (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)