avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza concediul de risc maternal, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru CCC?

Buna Ziua!
Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil (cu procente si limite maximale), precum si perioada in care se poate beneficia de concediul de ingrijire copil (12 ani, daca trebuie optat din start pentru o anume varianta).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:48, 26 Ianuarie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.


2. ISR = indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Indemnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este egala cu 85% din baza de calcul care este formata din media zilnica a veniturilor brute pe cele 6 luni anterioare evenimentului.

4. Indemnizatia pentru concediul de risc maternal este de 75% din baza de calcul (asa cum am precizat mai sus).
MonicaOlariu

- concediul de risc maternal
Concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de O.U.G. nr.96/2003 şi este concediul pe care poate să îl solicite orice salariată care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.
Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditia de stagiu de cotizare. Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul (respectiv media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar)
Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu un concediu medical sau cu concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului.

- concediul de maternitate
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul, stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005.
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Multumesc pentru raspunsuri.
Si trebuie sa optez de la inceput pentru un an sau doi ? Sau un an cu plata indemnizatiei si al doilea fara plata?
Optiunea se face la depunerea dosarului si nu poate fi schimbata ulterior ..puteti opta pentru un CCC cu o durata de 1 an si apoi sa reveniti la munca inainte ca minorul sa implineasca varsta de 1 an, situatie in care puteti sa beneficiati de stimulentul de insertie in valoare de 500 lei pana la implinirea varstei de 2 ani .... sau puteti opta pentru un CCC cu o durata de 2 ani , iar dupa implinirea varstei de 1 an a copilului puteti cumula indemnizatia cu alte venituri supuse impozitului pe venit.
Buna ziua,
va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema privind modul de calcul al concediilor medicale.
Salariata este in ccc pana la 2 ani pana in data de 28.01.2014-avand o indemnizatie de 1000lei.Este insarcinata in 5 luni cu cel de-al doilea copil. Incepand cu data de 29.01.2014 va reveni la serviciu avand un salariu brut de 2850lei (net ar fi cam 2000lei) .
In luna martie e posibil sa isi ia concediu de risc maternal(o luna de zile) continuand apoi cu cel de sarcina si lauzie.
1. care este baza de calcul pentru cel de risc maternal? Ce salariu va avea (aproximativ)?
2. care este baza de calcul pentru cel de sarcina si lauzie?Ramane aceeasi baza sau se schimba (avand in vedere faptul ca cele doua concedii au coduri diferite).

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
kammy13, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? exista o limita a indemnizatiei? vali_ff vali_ff Stiu ca Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut, dar exista o limita pana la care se plateste cat la suta din salariu? La un ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului? florydulcik florydulcik fiind angajata la 4 ore(partime).dupa ce perioada pot beneficia de concediu maternal?beneficiez de indemnizatia pt ingrijire copil?daca da,dupa ce perioada de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal- formula calcul luisa19 luisa19 Buna ziua, va rog , daca se poate, sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza ind.pt concediu prenatal/lauzie..eu am avut un salar brut de 1230 in ultimele 12 ... (vezi toată discuția)