Buna ziua,
Detin o masina cu licenta taxi si am un contract de colaborare cu o firmă care imi furnizeaza comenzi, toate bună si frumoase pana aici. Problema mea e ca de curand furnizorul a impus un regulament de ordine interioară prin care ne obligă ca la fiecare abatere sa plătim anumite sume de bani, inainte pt acele abateri erai sanctionat cu embargou 24h sau mai mult si daca vroiai puteti sa achiti acel embargou pt a putea lucra cu statia ( embargou= nu ti se mai dau comenzi prin dispecerat pt o anumita perioada de timp) . Acum nu mai ai posibilitatea sa stai in embargou si trebuia ca sa mergi sa platesti acea sumă de bani.
intrebarea mea este, e legal ca el să imi impuna prin regulament sa ma oblige sa plătesc acei bani? Poate ca eu nu vreau sa plătesc si imi convine sa stau fara sa iau comenzi pe statie.
Regulamentul de Ordine Interioara nu este aplicabil si celor cu contract de colaborare, intrucat acestia nu au calitatea de salariati, decat daca este mentionat in cuprinsul lui asa ceva.
Ok. Vreau mai multe detalii despre acest aspect, vreau sa ii formulez o adresa cat mai exactă si daca se poate si cu lege si articol etc, sa i-o duc si sa imi dea nr de înregistrare si sa vedem ce zice.
Multumesc
1. Codul Muncii
Art. 2
Dispozitiile cuprinse in prezentul cod se aplica: a) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca in Romania;
.....
Art. 241
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 242
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii; c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
2. "Contractele de colaborare" nu sunt supuse dispozitiilor Codului muncii , ci prevederilor Codului Civil.
Roi
cornelia_plugaru
As avea si eu nevoie de un regulamet de ordine interioara varianta actualizata 2011 am inteles ca s-a modificat dar nu gasesc varioanta actualizata. (vezi toată discuția)