avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Termen de predare a permisului de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Termen de predare a permisului de conducere

Buna seara!
Pe data de 09.06.2015 am pierdut procesul in care am contestat procesul verbal. Am fost la politie si mi s-a spus ca-mi trebuie decizia si sa dau declaratie ca nu contest si decizia. De aici nu stiu cum trebuie sa procedez ca am fost la judecatorie si mi s-a spus ca decizia nici nu este tehnoredactata. Ce trebuie sa fac sa nu depasesc cele 15 zile?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ivasi , utilizator 20:20, 21 August 2019
~ Conținut șters la cerere ~
La judecatorie mi-a spus ca sentinta se da in termen de 30 de zile iar politia nu mi-a primit permisul ca nu e hotarare definitiva. Din ce am inteles de la ei si de la dumneavoastra, termenul de 15 zile curge dupa cele 30 de zile termenul de redactare a sentintei care neatacata devine definitiva? Nu sunt jurist si nu inteleg termenii!
Multumesc!
~ Conținut șters la cerere ~
Am fost la politie azi cu o cerere si permisul in care am invocat art.118.4, art.118.5 si am specificat ca judecatoria nu-mi poate da hotararea ca nu e redactata si nu au vrut sa-mi dea nr. la cerere si sa-mi retina permisul. Nu stiu ce sa fac, unde sa ma duc? O sa incerc luni si cu certificatul de grefa sa vad daca pot face ceva.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai mergeţi la poliţie că mergeţi degeaba. Termenul de 15 zile în care trebuie să predaţi permisul începe să curgă de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. În situaţia în care nu atacaţi hotărârea cu apel, ea rămâne definitivă la expirarea termenului în care puteaţi declara apel, iar în situaţia în care o atacaţi cu apel, ea rămâne definitivă la data pronunţării instanţei de apel.

Art. 118, alin. (4) din OUG nr. 195/2002 este o prevedere caducă. El are acest conţinut de pe vremea când hotărârile pronunţate de instanţele de fond, adică de judecătorii, nu puteau fi atacate cu o cale de atac. Situaţia s-a schimbat în privinţa căilor de atac, însă legiutorul român, de felul lui fără legătură cu ceea ce este competent să facă, a lăsat prevederea aşa.

Pentru cei care profesează în domeniul juridic pasivitatea legiutorului nu este o problemă aşa de mare pentru că noi avem la îndemână şi alte mijloace de a ne da seama câte parale mai face o normă. Însă, nemodificarea unor astfel de prevederi generează confuzie pentru dvs. şi asta nu este o situaţie normală.

Art. 118, alin. (4) din OUG nr. 195/2002 a făcut recent obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate. CCR a respins excepţia pentru că, dacă ar fi hotărât altfel, şi-ar fi depăşit competenţa. Însă, ca să înţelegeţi de ce v-am spus că termenul de 15 zile în care trebuie să predaţi permisul începe să curgă de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, citez o parte din decizia CCR şi vă rog să o citiţi cu atenţie.
13. Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că, în cauza de faţă, autorul excepţiei formulează critica de neconstituţionalitate a prevederilor art. 118 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, prin prisma încălcării normelor constituţionale privind statul de drept, având în vedere că termenul de 15 zile stabilit pentru predarea permisului de conducere curge de la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi nu de cel al comunicării hotărârii.

15. Curtea reţine că obligaţia de predare a permisului de conducere în termen de 15 zile de pronunţarea hotărârii prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei reprezintă opţiunea legiuitorului, în scopul reducerii pericolului social rezultat din săvârşirea unei contravenţii constatate prin hotărâre judecătorească definitivă. (...)

16. Pe de altă parte, Curtea reţine că, potrivit art. 118 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, iar plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.

17. De asemenea, potrivit art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, "Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă referitoare la contravenţii se completează cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, dacă prin prezenta ordonanţă de urgenţă nu se dispune altfel." Astfel, art. 34 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 stabileşte că: "Dacă prin lege nu se prevede altfel, hotărârea prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacată numai cu apel. Apelul se soluţionează de secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului. Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Apelul suspendă executarea hotărârii."

18. În aceste condiţii, Curtea reţine că, în cazul exercitării căii de atac prevăzute de lege, termenul de 15 zile instituit prin normele supuse controlului de constituţionalitate curge de la momentul pronunţării hotărârii de către instanţa judecătorească învestită cu soluţionarea apelului.

19. Astfel, cunoaşterea momentului şi a soluţiei definitive pronunţate de instanţa judecătorească cu privire la plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, fapt de care depinde îndeplinirea obligaţiei legale de predare a permisului de conducere, ţine de diligenţa părţii implicate într-un asemenea proces, de vreme ce prevederile art. 10 alin. (1) din Codul de procedură civilă stabilesc că, în cadrul procesului civil, părţile au obligaţia să îndeplinească actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător, să îşi probeze pretenţiile şi apărările, să contribuie la desfăşurarea fără întârziere a procesului, urmărind, tot astfel, finalizarea acestuia.

[ link extern ]

Cam asta înţelege o persoană care profesează în domeniul juridic din ce "scrie" în art. 118, alin. (4) din OUG nr. 195/2002. :)
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Plângere contravențională respinsă. care este termenul în care trebuie să predau permisul? DannielS DannielS Buna ziua, Astazi mi-a fost respinsa plangera contraventionala dar am apel in 30 de zile ...pot preda permisul pentru a nu mai pierde timp sau sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea? kosmin_2010 kosmin_2010 Un Proces Verbal intocmit de IPJ [Editat] pentru viteza, Eu sincer nu aveam viteza aia, aveam cam cu 10-15 km mai putin care imi salveaza permisul . Instanta ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis faleza faleza am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in ... (vezi toată discuția)