Buna ziua. Daca un cenzor, membru al asociatiei , angajat cu contract de mandat isi vinde proprietatea, poate sa ramana in continuare cenzor angajat al asociatiei cu contract de mandat sau se schimba situatia? Si inca o intrebare, legata de chiriasi: in momentul in care proprietarul inchiriaza apartamentul, conform Legii 230/2007 , chiriasul are/sau nu obligatia sa aduca copii dupa actele de identitate (buletin, pasaport,etc.)?
Multumesc mult. O zi excelenta!
Cenzorul nu este obligatoriu sa ie proprietar in condominiu.
Chiriasul trebuie sa prezinte copia documentului de identitate pentru a putea fi inregistrat in cartea de imobil.
Intrebarea se refera la un cenzor care este proprietar si, in virtutea acestei situatii, poate fi ales cenzor intern pe baza de contract de mandat.
Daca nu mai este proprietar nu mai poate sa detina acel mandat.
El poate, insa, sa fie cenzor extern: modalitatea de plata este alta, nu contract de mandat.
Am inteles asta ,dar intrebarea mea este: daca el mai poate fi in continuare angajat tot cu contract de mandat (cum este in prezent), in situatia in care el nu mai este membru al asociatiei de proprietari?
Multumesc.
amvirdan a scris:
El poate, insa, sa fie cenzor extern: modalitatea de plata este alta, nu contract de mandat.
Buna ziua. Si care ar fi modalitatea de plata, de angajare, in cazul in care este extern? (CIM, CONVENTIE PRESTARI SERVICII, ETC)
cyan a scris:
Chiriasul trebuie sa prezinte copia documentului de identitate pentru a putea fi inregistrat in cartea de imobil.
Unde este prevazuta aceasta obligativitate, deoarece in cartea de imobil stiu ca sunt trecuti doar proprietarii apartamentelor?!
LEGE Nr. 105/1996 privind evidenta populatiei si cartea de identitate
Art. 31
(3) Organizarea activitatii de tinere a evidentei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului de Interne, prin unitatile de politie. Proprietarul, administratorul de imobil sau unul dintre locatari, desemnat de acestia, caruia i-a fost incredintata cartea de imobil, are obligatia sa inscrie, pe baza cartilor de identitate, persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv si sa o prezinte, la cerere, organelor abilitate ale Ministerului de Interne.
Art. 32 Persoanele care locuiesc in imobil sint obligate sa prezinte cartea de identitate responsabilului cartii de imobil, in vederea luarii in evidenta
Persoane = proprietar, chirias
Hotarare nr. 839/2006 privind forma si continutul actelor de identitate, ale autocolantului privind stabilirea resedintei si ale cartii de imobil
Art. 5. - (1) Cartea de imobil pentru imobilele cu destinatie de locuinta este documentul de evidenta in care se inscriu, in conditiile legii, datele persoanelor care locuiesc in imobilele cu destinatie de locuinta.
Se inscriu persoanele care locuiesc, chiriasul este persoana care locuieste si nu proprietarul.
Daca doriti sa pastrati acelasi cenzor, care s-a mutat din condominiu, deci nu mai este proprietar in acel condominiu, atunci musai schimbati contractul de mandat cu un CIM sau cu contract civil sau cu contract de prestari servicii. Negociati cu el ce fel de contract doreste sa incheie cu asociatia. Depinde cum vrea sa plateasca taxele si impozitele, prin asociatie sau personal.