avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salarii

Pentru a actiona in justitie o persoana juridica pentru neplata salariilor, ce fel de cerere se depune la instanta? In cazul in care persoana juridica este in insolventa, ce actiune au la indemana salariatii pentru recuperarea salariilor? In ce consta demersul recupararii acestor datorii? Care ar fi pasii de urmat? Angajatii pot sta in justitie doar in conditii de asistenta juridica?
Cel mai recent răspuns: eduuard , utilizator 19:27, 17 Iunie 2015
eduuard a scris:

Pentru a actiona in justitie o persoana juridica pentru neplata salariilor, ce fel de cerere se depune la instanta?


Se formuleaza o cerere de chemare in judecata a angajatorului pentru a fi obligat la plata salariilor restante in cuantum de ..... lei.

Cererea de chemare in judecata va cuprinde, dupa caz :
a)numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
b)numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;
c)obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;
d)aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
e)aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150. Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica. In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;
f)semnatura.


In cazul in care persoana juridica este in insolventa, ce actiune au la indemana salariatii pentru recuperarea salariilor?


Trebuie sa verifice mai intai daca sunt inscrisi in tabloul de creante de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. In caz contras, sa depuna o sesizare la judecatorul sindic.

In ce consta demersul recupararii acestor datorii? Care ar fi pasii de urmat?

Daca angajatorul nu este in insolventa , modalitatile de actiune ar fi :
- sesizare la ITM
- actiune in instanta
- apelare la procedura medierii


Angajatii pot sta in justitie doar in conditii de asistenta juridica?


Angajatii pot formula cereri si isi pot exercita drepturile procesuale personal sau prin reprezentant.
Eventual un model de cerere de chemare in judecata din domeniul muncii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere hammerfloppy hammerfloppy cum sa redactez o cerere de vizitare minor? (vezi toată discuția)
Documente necesare punerere pe rol dosar pt stabilirea minorului si pensie alimentara alina.livia alina.livia Va rog sa-mi spuneti ce documente sunt necesare pt. punea pe rol a procesului de stabilire a domiciliului minorei, pensie alimentara. Nu am fost casatoriti. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! ma numesc silviu popa si am nevoie de un formular ... mihaias93 mihaias93 Buna ziua ! Ma numesc Silviu Popa si am nevoie de un formular de \"CERERE DE INSCRIERE a creantei in tabelul preliminar \" . Va rog sa-mi spuneti unde ... (vezi toată discuția)