avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor in dosar penal art 9 lit c legea 241/2005
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor in dosar penal art 9 lit c legea 241/2005

Buna ziua,
Am facut prostia vietii mele acum 3 ani si am acceptat sa preiau o firma din Constanta,care din cunostintele mele nu figura cu datorii.Am semnat la notar ca preiau majoritatea in societate,un specimen de semnatura precum si o imputernicire pentru celalalt asociat,dar care nu mai retin exact ce putea sa faca si ce nu.Problema e ca acum,am primit citatie de la politia din Slobozia sa ma prezint in calitate de martor,intr-un dosar penal art 9 lit. c legea 241/2005.Nu mai retin daca am devenit administrator sau/si director general.Am verificat firma respectiva si a fost inchisa
Inactiv conform deciziei nr.44005 / 09-DEC-14
data de Administraţia Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii.Precizez ca nu am avut niciodata actele acelei societati,nu am semnat nici un fel de act al acelei societati,facturi sau contracte,exceptand cele enumerate mai sus.Nu ma intretin din astfel de "afaceri",sunt angajat la o companie de aprox 3 ani,iar inainte eram angajat la o companie care a fost achizitionata de cei la care lucrez acum,nu m-am imbogatit peste noapte,singurele mele venituri fiind cele salariale.As dori sa stiu cum ma pot apara de eventualele neplaceri ale acestei anchete si daca,in cazul in care devin inculpat,pot invoca anularea cesiunii deoarece s-a facut in scopuri ilicite?De asemenea nu inteleg de ce sunt chemat la Slobozia daca firma avea sediul in Constanta.Motivul pentru care am acceptat atunci,a fost ca imi cautam de munca deoarece unde lucram doreau sa inchida.Cel de la care am preluat,prin avocatul sau,mi-a spus ca are nevoie de cineva sa preia majoritatea pentru ca el mai este bagat intr-o societate mai mare,pe acelasi profil,si ca ar exista conflict de interese.In schimbul acestui "serviciu" eu voi beneficia de contract de munca si un salariu decent,dar nu imediat ci dupa ce vor iesi actele.Dupa acea zi nu am mai avut nici un fel de contact cu acea societate.
Revin cu inca un amanunt,am primit de la acea societate suma de 500 lei reprezentand cheltuieli de transport si "deranj",ca sa zic asa,eu fiind din Bucuresti.

Va Multumesc!!!
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
k33n81, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 11:58, 21 Iunie 2015
Foarte delicata situatia dvs. Am avut un client acuzat de evaziune fiscala exact pentru acelasi lucru pe care il mentionati. Primise 200 de euro, insa s-a dovedit ca societatea preluata fraudase statul cu TVA de miliarde.
In cazul meu,se pare ca aceasta societate,a facut ce a facut dupa cesiune.Sunt constient de situatia delicata in care ma aflu,de aceea ma prezint in fata d-voastra cerand sfaturi.Nu ma deranjeaza ca sunt martor in acest dosar,desi eu nu am avut nici un fel de implicare in activitatea acestei societati si nu prea am ce sa declar,in schimb ma tem sa nu ma transform din martor in invinuit/inculpat.Sa ma duc pentru o declaratie de martor si sa ma retina ca inculpat.De aceea,va rog sa ma lamuriti cu privire la cateva aspecte cum urmeaza:1.Conform art.120 din Legea 135 CPP organul judiciar este obligat sa imi prezinte probele din dosar care au dus la propunerea mea ca martor,inainte de declaratie?Si aici includ orice fel de probe fie ele si declaratii ale altor martori sau inculpati.
2.In cazul in care constat ca declaratia care urmeaza sa o dau ma auto acuza,sau consider ca sunt presat sa ma autoincriminez,pot cere o amanare pentru consultatie juridica si angajare de aparator?
3.Este adevarat ca atunci cand sunt citat in calitate de martor,am obligatia de a ma prezenta,dar pot refuza sa dau declaratie pentru a nu ma autoincrimina?
4.Exista vreun text de lege care sa spuna ca daca nu am avut posibilitate sau am fost impiedicat sa imi exercit atributiile in aceasta societate,pot fi exonerat de urmarile penale si civile?Si aici ma refer ca nu am fost instiintat sau intrebat de nici un fel de activitate si ca nu mi-au fost transmise nici un fel de documente sau instrumente ale societatii.

Timpul meu pentru a lamurii aceste aspecte este foarte scurt,trebuie sa ma prezint Luni dimineata in fata organului de cercetare si doresc sa stiu cum ma pot apara impotriva unor abuzuri sau omitere de drepturi.Sunt constient ca cei care cerceteaza dosarul poate nu cauta vinovatul real,ci doresc sa inchida dosarul indiferent pe cine acuza.Imi cer scuze daca par paranoic,dar in ultimele zile traiesc un adevarat cosmar si numai gandul ca viata mea ar putea fi distrusa,ma face sa ma gandesc la fel si fel de scenarii nefaste.

Va Multumesc anticipat!!!
E neplăcută situația dvs. Dacă într-adevăr nu aveți habar de faptele de evaziune în care este implcată firma, nu aveți de ce vă teme, chiar dacă sunteți administrator de drept, vina aparține administratorului de fapt. Repet, dacă nu ați avut habar de faptele lor.

Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
" 11. Săvârşirea infracţiunii prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive
Fapta considerată infracţiune, în sensul Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările şi completările ulterioare evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive
Pedeapsa se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi

Dacă s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 2 ani.
Dacă s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 3 ani.

(temeiul legal: art. 9 alin. (1) lit. c), alin. (2) şi (3) din Lege nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările şi completările ulterioare) ".

Daca stiti ca ar putea exista la dosar o declaratie care va incrimineaza , luati-va un avocat.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Dacă într-adevăr nu aveți habar de faptele de evaziune în care este implcată firma, nu aveți de ce vă teme, chiar dacă sunteți administrator de drept, vina aparține administratorului de fapt.

Nu stiu nimic despre aceasta societate sau despre activitatea ei,legala sau ilegala,si mi se pare normal sa fie tras la raspundere cel care a facut efectiv evaziunea.

Daca stiti ca ar putea exista la dosar o declaratie care va incrimineaza , luati-va un avocat.
In acest moment nu stiu nimic,urmeaza sa aflu maine.Oricum nu vad ce m-ar putea incrimina din moment ce eu nu am fost implicat in activitatea societatii.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala goina4444 goina4444 Buna ziua.Care este incadrarea la complicitate la evaziune fiscala.Multumesc. (vezi toată discuția)
Complicitate la evaziune fiscala jonjon jonjon complicitate la evaziune fiscala daca nu sunt administrator nici alta functie in firma e posibil ? (vezi toată discuția)
Favorizarea infractorului ....sfat va rog raulbalaur raulbalaur As dori sa stiu daca pot raspunde penal daca ascund o persoana care are un mandat de arestare .Precizez ca persoana respectiva este o ruda apropiata un ... (vezi toată discuția)